Tehnologie

Cadrul juridic al Inteligenței Artificiale: Provocări și perspective, ce declară directorul juridic Google

În era digitală în continuă evoluție, inteligența artificială (IA) devine tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi. De la asistenții virtuali și automobile autonome la sistemele de recomandare și analiza datelor, tehnologiile bazate pe inteligență artificială aduc beneficii semnificative, dar și provocări majore în ceea ce privește cadrul juridic.

Cadrul juridic al inteligenței artificiale

Normele care guvernează utilizarea inteligenței artificiale ar trebui să sprijine inovarea, a declarat recent Kent Walker, directorul juridic al Google, potrivit Reuters. El a reluat, astfel, apelurile unei largi părți a întreprinderilor și grupurilor tehnologice, în timp ce Uniunea Europeană se grăbește să ajungă la un acord asupra normelor privind inteligența artificială luna viitoare.

Țările UE și legiuitorii europeni analizează în prezent ultimele detalii ale unui proiect de propunere al Comisiei Europene și urmăresc să ajungă la un acord pe 6 decembrie.

Una dintre cele mai mari probleme este reprezentată de modelele care servesc drept ”fundaţie”, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, care sunt sisteme de inteligență artificială antrenate pe seturi mari de date, cu capacitatea de a învăța din date noi pentru a îndeplini o varietate de sarcini.

Vezi și: Profeția lui Bill Gates despre inteligența artificială și săptămâna de lucru. Cum vom ajunge să lucrăm doar trei zile, în loc de cinci

Ce a declarat oficialul Google

Walker a declarat că Europa ar trebui să vizeze cele mai bune reguli de AI, nu primele reguli de AI.

“Poziția de lider tehnologic necesită un echilibru între inovare și reglementare. Nu microgestionarea progresului, ci responsabilizarea actorilor atunci când aceștia încalcă încrederea publică”, a declarat el în textul unui discurs care va fi susținut la un summit european al întreprinderilor.

“Am spus de mult timp că IA este prea importantă pentru a nu o reglementa și prea importantă pentru a nu o reglementa bine. Cursa ar trebui să fie pentru cele mai bune reglementări privind IA, nu pentru primele reglementări privind IA”.

El a cerut compromisuri dificile între securitate și deschidere, între accesul la date și confidențialitate, între explicabilitate și acuratețe, cu reguli proporționale, bazate pe riscuri, care să se bazeze pe reglementările existente și să ofere întreprinderilor încrederea de care au nevoie pentru a continua să investească în inovarea în domeniul IA.

Vezi și: Cum te apără OpenAI, dacă te ajută să furi: Drepturile de autor, pe lista de priorități a companiei de inteligență artificială

În timp ce inteligența artificială aduce inovații și eficiență, reglementarea acestei tehnologii este esențială pentru a proteja drepturile individuale, a preveni abuzurile și a asigura o utilizare etică și sigură. Un cadrul juridic robust trebuie să fie adaptabil și să țină pasul cu evoluția rapidă a tehnologiei, abordând provocările prezentate de inteligența artificială într-un mod echitabil și echilibrat.