Tehnologie

Booking și X, luate în vizor de Comisia Europeană: Ce decizie au luat oficialii europeni, cum te afectează

Comisia Europeană a desemnat recent platforma de rezervări hoteliere Booking drept ”gatekeeper”, ceea ce înseamnă că societatea care o controlează trebuie să respecte reguli mai dure privind protecția datelor clienților, potrivit unui comunicat al executivului european.

Booking, luat în vizor de Comisia Europeană

În conformitate cu Regulamentul privind piețele digitale (RPD), Comisia Europeană a anunțat că a desemnat Booking drept controlor de acces pentru serviciul său de intermediere online Booking.com. Decizia a fost luată în urma unui proces de analiză desfășurat după primirea notificării din partea Booking, la 1 martie 2024, referitoare la statutul său potențial de controlor de acces.

Conform autoevaluării efectuate de Booking și prezentate în martie 2024, Comisia a concluzionat că acest serviciu de intermediere online atinge pragurile relevante și constituie un punct de acces important între întreprinderi și consumatori, potrivit unui comunicat de presă. 

Investigarea obiecției privind serviciul de rețele de socializare online X

În paralel cu desemnarea Booking ca un controlor de acces, Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei investigații de piață pentru a evalua în continuare obiecția prezentată în legătură cu serviciul de rețele de socializare online X. Această obiecție a fost prezentată la 1 martie 2024 și susține că, deși X îndeplinește pragurile cantitative, nu se califică drept un punct de acces important între întreprinderi și consumatori. Investigația este programată să se încheie în termen de cinci luni.

În cadrul procesului de analiză, Comisia a evaluat și serviciul de publicitate online X Ads, precum și serviciul de publicitate online TikTok Ads al ByteDance, ambele notificate la 1 martie 2024. Cu toate că ambele servicii îndeplineau pragurile cantitative pentru desemnare în temeiul RPD, Comisia a decis că acestea nu constituie puncte de acces importante între întreprinderi și consumatori. Prin urmare, nici X Ads, nici TikTok Ads nu au fost desemnate ca controlori de acces în conformitate cu regulamentul.

Aceste decizii reprezintă un pas semnificativ în eforturile Comisiei Europene de a reglementa piața digitală și de a asigura un mediu concurențial echitabil și inovator pentru toți actorii implicați.

În concluzie, aceste măsuri ale Comisiei Europene reflectă angajamentul continuu al Uniunii Europene de a asigura un mediu de afaceri transparent și competitiv în sectorul turistic și de a proteja interesele consumatorilor europeni.