Tehnologie

Avertismentul unui profesor în Drept: cum va răspunde juridic ChatGPT

Un cercetător în drept din Columbia s-a alăturat chat-ului OpenAI și are câteva avertismente dure cu privire la răspunderea juridică a ChatGPT.

Credit to Eugene Volokh of UCLA for being (as far as I know) the first to notice this – but Chat GPT seems to have a very serious defamation liability problem that is a ticking time bomb.

— Tim Wu (@superwuster) April 6, 2023

Citându-l pe profesorul de Drept UCLA Eugene Volokh, ale cărui experimente recente privind tendința ChatGPT de a arunca dezinformare au descoperit că software-ul a acuzat în mod fals un coleg comentator juridic de agresiune sexuală, Tim Wu de la Columbia a remarcat pe Twitter că tehnologia controversată „pare să aibă o problemă foarte serioasă, problema răspunderii pentru defăimare, care este o bombă cu ceas”.

ChatGPT ar putea răspunde în fața legii

„Dacă întrebi Chat GPT „de ce infracțiuni a fost acuzată persoana X, va veni cu „răspunsuri” de genul „X a fost acuzat de agresiune sexuală” care sunt false și dăunătoare reputației unor oameni, uneori însoțite de surse false”, a continuat Wu, care a demisionat recent dintr-o poziție de consilier în politica antitrust de la Casa Albă.

Într-adevăr, când l-a acuzat în mod fals pe comentatorul conservator și profesorul de Drept de la Universitatea George Washington, Jonathan Turley, de agresiune sexuală asupra studenților, ChatGPT a „citat” un articol inexistent de la Washington Post pentru a-și susține afirmația falsă și, după cum au remarcat atât Volokh, cât și The Guardian, Turley nu a fost singurul subiect al unei citari fabricate.

ChatGPT, a susținut Wu, este „condus cu ușurință” să participe la ceea ce este cunoscut sub numele de „defăimare per se”.

Deși există cu siguranță „o dezbatere tehnologică interesantă cu privire la motivul pentru care AI vine cu acuzații false” – și întrebări legale despre cine este vinovat – realitatea este că chatbot-ul pare a fi, a susținut Wu, „o mașină de defăimare”.

„Aceste declarații false sunt numite halucinații”, a continuat Wu, observând că, totuși, „treaba cu contextul defăimării este că, odată ce lucrul este spus, daunele reputației sunt făcute”.

Wu nu este, desigur, prima persoană care subliniază acest lucru – în Australia, un primar amenință că va deveni prima persoană din lume care a dat în judecată OpenAI pentru defăimare, după ce ChatGPT l-a numit în mod fals în acuzații de luare de mită.

Cu toate acestea, profesorul evidențiază câteva puncte esențiale care vor deveni mai relevante cu cât mai mulți oameni se angajează cu chatboții AI și cu cât vor arunca mai multe minciuni.