Tehnologie

Ar putea fi cea mai bogată companie din Europa și nici nu ai auzit de ea: depășește LVMH, Samsung și PIB-ul României, din ce și-a făcut banii

De foarte mulți ani, grupul LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) este cel mai bogat din Europa, dar se pregătește să-și piardă titlul în fața unui ”necunoscut” cu o istorie de exact 100 de ani pe piață.

Novo Nordisk este o companie globală de medicamente fondată în 1923. Deși activează în fiecare colț al planetei, iar produsele din portofoliul său sunt disponibile oriunde, sediul central al gigantului este în Danemarca. Când zic gigant nu este o exagerare, având în vedere că are în prezent 43.100 de angajați distribuiți în nu mai puțin de 80 de țări, produsele sale fiind disponibile în aproximativ 170 de țări. Partea  fascinantă despre această companie tranzacționată pe bursă este însă că se pare că va deveni cea mai bogată din Europa.

Novo Nordisk a câștigat 60 de miliarde în câteva zile

Acțiunile producătorului danez de medicamente au crescut cu nu mai puțin de 19% într-un timp foarte scurt, după ce un studiu clinic a demonstrat eficiența medicamentului Wegovy în reducerea riscului pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

În consecință, compania a câștigat 60 de miliarde de dolari în capitalizare, atingând pragul de 423 de miliarde. Astfel, pare să fie doar o chestiune de timp până va atinge și depăși LVMH cu o evaluare de 442 de miliarde, atrag atenția oficialii Bloomberg.

La momentul de față, Novo Nordisk este evaluată la mai mult decât dublu PIB-ul României, dar mai impresionant decât atât este că a depășit produsul intern brut al Danemarcei, țara de origine.

Ca o notă de subsol interesantă, Wegovy, medicamentul care pare să dea rezultate în reducerea riscului de afecțiuni cardiace și cerebrale grave, a avut un cu totul alt scop. În teorie, este un medicament pentru slăbit, iar beneficiile sale suplimentare au fost confirmate într-un studiu clinic avansat. Diabetes.org.uk relevă faptul că într-un mediu controlat, a facilitat pierderea în greutate cu 12% a participanților.