Tehnologie

Apple plătește despăgubiri pentru încetinirea iPhone-urilor: Cât trebuie să scoată gigantul din buzunar

Apple a început să plătească despăgubiri de 500 de milioane de dolari într-un proces colectiv din SUA.

Apple trebuie să scoată bani din buzunar

Gigantul din Cupertino e acuzat că a încetinit deliberat anumite modele iPhone. Fiecare reclamant va primi aproximativ 92 de dolari, conform BBC.

În procesul similar din Marea Britanie, se solicită despăgubiri de 1,6 miliarde de lire sterline, afectând aproximativ 24 de milioane de utilizatori de iPhone 6, 7, 8, 8 Plus și X. Apple a pierdut încercarea de a bloca acest proces în noiembrie 2023, deși a respins acuzațiile de încetinire intenționată a dispozitivelor.

Apple a fost de acord să soluționeze procesul în 2020, declarând la momentul respectiv că a negat orice abatere, dar a fost îngrijorată de costul continuării litigiului.

Într-un caz similar aflat în curs de desfășurare în Marea Britanie sunt solicitate despăgubiri de 1,6 miliarde de lire sterline.

Vezi și: Apple introduce o nouă funcție care le va face hoților de iPhone viața mult mai grea. Cum te ajută cea mai recentă variantă de iOS

Probleme cu iPhone-urile

Cazul din SUA datează din decembrie 2017, când Apple a confirmat o suspiciune mai veche a proprietarilor de telefoane, recunoscând că a încetinit în mod deliberat viteza de funcționare a unor iPhone-uri pe măsură ce acestea îmbătrâneau. A spus că, pe măsură ce bateriile îmbătrânesc, performanța lor scade, astfel că “încetinirea” a prelungit durata de viață a telefoanelor.

Dar a fost acuzată că a limitat performanța anumitor iPhone-uri fără a le spune clienților săi, iar scandalul a dus la faptul că Apple a oferit o înlocuire a bateriei la preț redus pentru a rezolva problema.

Acest lucru a dus la acțiunea în justiție din SUA. La momentul încheierii înțelegerii, s-a estimat că fiecare persoană ar putea primi doar 25 de dolari, dar plata reală pare să fie de aproape patru ori mai mare decât această sumă.

În Marea Britanie, Apple a pierdut în noiembrie anul trecut o încercare de a bloca un proces similar de acțiune în masă. Cazul, intentat pentru prima dată de Justin Gutmann în iunie 2022, reprezintă aproximativ 24 de milioane de utilizatori de iPhone.

Vezi și: Utilizarea de iPhone, interzisă prin lege în cea mai populată țară din lume. Motivul pentru decizia autorităților chineze, unde se aplică