Tehnologie

Apple lansează M4, cu inteligență artificială: Ce va fi nou, produsele care vor beneficia de noua tehnologie

La evenimentul său Let Loose, Apple a detaliat noul său cip M4, punând accentul pe îmbunătățirea semnificativă a capacităților de inteligență artificială și învățare automată.

Prin ce se remarcă noul Apple M4

Construit pe un nou proces de 3nm de generație a doua, cipul M4 al Apple include patru nuclee de performanță și șase nuclee de eficiență, împreună cu un GPU cu 10 nuclee.

În ceea ce privește puterea, Apple afirmă că CPU-ul M4 este cu 50% mai rapid decât M2, cu un GPU de patru ori mai rapid.

Lățimea de bandă a memoriei a fost, de asemenea, îmbunătățită, cu viteze de până la 120GB/s și pentru prima dată pentru linia iPad, Apple adaugă suport pentru memorie cache dinamică, ray tracing accelerat hardware și mesh shading accelerat hardware.

În plus, Apple spune că menține eficiența energetică de clasă mondială cu M4 capabil să ofere aceeași performanță ca M2, dar cu jumătate din putere.

iPad Pro, primul norocos

Disponibil mai întâi pe noile iPad Pro-uri, cipul M4 al Apple include un CPU cu 10 nuclee, un GPU cu 10 nuclee și un motor neural îmbunătățit cu 16 nuclee pentru o performanță AI mult îmbunătățită.

Apple M4 include și un motor neural îmbunătățit cu 16 nuclee, care poate realiza până la 38 trilioane de operații pe secundă, ceea ce este de 60 de ori mai rapid decât primul NPU al companiei în A11 Bionic.

Apple spune că motorul neural al M4 va susține și accelera sarcini precum subtitrările în timp real, izolarea subiectului în timpul videoclipurilor în Final Cut Pro și notarea muzicală automată în StaffPad.

Alte capacități ale cipului M4 includ accelerarea hardware AV1, o altă premieră pentru linia iPad, dar și cerințe reduse de memorie în timpul încărcării sarcinilor bazate pe inferență.

Cipul M4 al Apple va fi disponibil mai întâi pe noile iPad Pro-uri de 11 și 13 inch, care pot fi comandate în prealabil înainte de lansarea oficială pe 15 mai.