Tehnologie

Aplicația care susține că poate identifica fotografiile create de AI, din conflictul Israel-Hamas

O aplicație gratuită bazată de pe web care pretinde că poate identifica imaginile generate de inteligența artificială se află în centrul unei discuții între susținătorii Israelului și cei ai Palestinei.

Vezi și: Inteligența artificială trebuie să fie reglementată. Impactul ei asupra învățământului, măsurile propuse de UNESCO

Imaginile care au stârnit revolta

După ce Hamas, o grupare militantă pe care Statele Unite o crede a fi plină de teroriști, a atacat kibuțurile și un festival de muzică în Israel, au începur să apară povești îngrozitoare despre ceea ce le-a făcut Hamas cetățenilor evrei.

Una dintre cele mai tulburătoare povești a fost despre bebeluși arși până la moarte. În momentul în care fotografiile cadavrelor carbonizate au fost publicate de contul oficial de Twitter al Israelului, imaginile au fost rulate prin software-ul Optic AI or Not, care eticheta fotografiile ca fiind false.

Partizanii au sărit rapid pe această constatare, criticii acuzând relatarea oficială a Israelului și susținând că statul răspândește propagandă prin imagini generate de AI.

Vezi și: Inteligența artificială o va depăși pe cea umană. Când se va întâmpla, predicția unui miliardar japonez din domeniul IT

Ce s-ar întâmpla, de fapt

Un expert a spus pentru 404 Media că fotografia nu sunt generată de AI, ci reale. Ceea ce arată exact nu poate fi confirmat, dar pare a fi o fotografie autentică.

Hany Farid, profesor la UC Berkley și lider mondial în detectarea imaginilor manipulate digital, spune că fotografia conține elemente care nu pot fi replicate de AI.

„Unul dintre problemele cu care acești generatori sunt formele foarte structurate și liniile drepte”, spune Farid pentru 404. „Dacă vezi piciorul mesei și șurubul, totul pare perfect și asta nu se întâmplă de obicei cu generatoarele AI”, a completat el.

Potrivit lui Farid, alt indiciu este lumina coerentă din imagine. O sursă de sus oferă umbre consistente în întreaga imagine.

„Consistența structurală, umbrele precise, lipsa artefactelor pe care tindem să le vedem în AI, asta mă face să cred că nu este nici măcar parțial generat de AI”, mai spune Farid.

Vezi și: Ce părere au românii despre inteligența artificială. De ce unii o consideră dăunătoare