Tehnologie

Anunțul Orange pentru toți clienții, renunță la tehnologia 3G. Ce se întâmplă cu telefoanele vechi, de ce să-ți schimbi smartphone-ul

Orange România a anunțat oficial planul de închidere graduală a rețelei 3G, începând cu iunie 2024, marcând sfârșitul unei ere și începutul unei noi faze de dezvoltare tehnologică axată pe rețelele 4G și 5G.

Această decizie reflectă schimbările din dinamica consumului de date mobile, unde majoritatea utilizatorilor preferă acum viteza și performanța superioară oferite de noile tehnologii.

Lansată acum peste două decenii, rețeaua 3G a fost un pilon al comunicațiilor mobile, dar în ultimii ani, utilizarea sa a scăzut semnificativ. Orange raportează că traficul de date prin rețeaua 3G constituie acum mai puțin de 3% din traficul total, în timp ce consumul de energie pe care îl generează este disproporționat (aproximativ 11% din total). În acest context, compania a decis să-și concentreze resursele pe optimizarea și extinderea rețelelor 4G și 5G, care oferă viteze de internet mult superioare și o eficiență energetică îmbunătățită.

Citește și: Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, după un an de migrații masive în România. Unde s-au portat românii, care este ”cea mai bună” rețea de telefonie

Cum sunt afectați utilizatorii de servicii Orange

Pentru clienții care încă utilizează serviciile 3G, tranziția spre noile tehnologii va fi gestionată cu atenție de către Orange. Compania se angajează să informeze și să sprijine fiecare client în acest proces de trecere, asigurându-se că nimeni nu rămâne fără acces la serviciile de comunicații esențiale. Utilizatorii de dispozitive 2G/3G vor putea încă să acceseze serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, dar pentru a beneficia de internet mobil va fi necesară înlocuirea dispozitivelor cu unele compatibile 4G sau 5G.

Orange pune un accent deosebit pe oferirea de soluții adaptate pentru utilizatorii dispozitivelor mai vechi, oferind asistență în magazinele sale din întreaga țară. Clienții sunt încurajați să verifice și să înlocuiască cartelele SIM cu unele compatibile 4G și să exploreze gama variată de telefoane mobile compatibile cu rețelele 4G/5G, beneficiind de prețuri speciale și reduceri la reînnoirea abonamentelor.

Citește și: Tranzacție importantă pe piața comunicațiilor din România. Orange și Romtelecom au făcut anunțul înainte de final de an

De ce ar trebui să treci la 4G/5G

Închiderea rețelei 3G nu va afecta funcționarea serviciilor pentru clienții care folosesc deja rețelele 4G/5G, oferindu-le acestora o experiență îmbunătățită prin viteze de internet superioare și o conectivitate mai stabilă. De asemenea, soluțiile de conectivitate M2M/IoT care depindeau de rețeaua 3G se vor putea conecta la rețelele 4G sau 5G, asigurând o tranziție netedă și fără întreruperi.

Decizia Orange de a renunța la tehnologia 3G și de a investi în dezvoltarea rețelelor 4G și 5G semnalează o adaptare la noile cerințe ale consumatorilor și un pas important către o eficiență energetică și o performanță îmbunătățită. Este un moment cheie pentru clienții Orange, care sunt încurajați să îmbrățișeze această schimbare și să descopere beneficiile tehnologiilor de ultimă generație, asigurându-se că rămân conectați într-o lume tot mai digitalizată.

„De aceea, acțiunile companiei în acest interval se vor concentra pe informarea clienților și găsirea de soluții adaptate nevoilor lor, în special pentru cei care folosesc dispozitive mai vechi, astfel încât cu toții să rămână conectați la serviciile Orange pe care le folosesc, dar și pentru a avea suficient timp pentru a se adapta acestor schimbări și a descoperi beneficiile rețelelor 4G/5G. Clienții care încă folosesc rețeaua 3G și nu beneficiază de avantajele utilizării noilor tehnologii 4G/5G pot, de asemenea, merge în magazinele Orange din toată țara pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a beneficia de o gamă variată de telefoane compatibile 4G/5G, cu prețuri speciale și reduceri la reînnoirea abonamentului”, se arată într-un comunicat al companiei pe marginea tranziției citat de Economedia.ro.