Tehnologie

Amazon, bună de plată: Unde și-a „băgat nasul” gigantul, cum plătește pentru asta

Autoritățile de protecție a datelor din Franța au impus o amendă de 32 de milioane de euro Amazon.com, criticând implementarea unui sistem de monitorizare a angajaților pe care l-au denumit „excesiv de intruziv”.

Cum plătește Amazon

Astfel, conform informațiilor furnizate de Bloomberg, Amazon e bună de plată.

Conform Comisiei Naționale pentru Informatică și Libertăți din Franța (CNIL), sancțiunile au fost orientate către scanerele folosite pentru supravegherea activității și performanței angajaților. CNIL a explicat într-o declarație că sistemul Amazon se distinge de practicile tradiționale de monitorizare „prin scala extinsă și persistența implementării sale”.

Pe lângă acest aspect, gigantul comerțului electronic a fost penalizat și pentru deficiențele în securitatea sistemului său de supraveghere video.

În replică, Amazon a respins concluziile CNIL, considerându-le incorecte din punct de vedere factual. Într-o declarație separată, compania a menționat că își rezervă dreptul de a face apel la această decizie.

Amazon a justificat utilizarea sistemelor de gestionare a depozitelor ca fiind un standard industrial necesar pentru asigurarea siguranței, calității și eficienței operațiunilor, precum și pentru a monitoriza stocurile și procesarea comenzilor în timp util și conform așteptărilor clienților.

Vezi și: Gigantul Amazon, pus la pământ de o amendă colosală: rămâne Bezos fără bani, de Sărbători?

Apple și Amazon, amendă uriașă: cum ”au călcat pe bec” giganții

Amintim că și Spania a amendat Amazon și Apple cu un total de 194,1 milioane de euro pentru încălcări antitrust.

Potrivit Reuters, sancțiunile se referă la o înțelegere încheiată de companii în 2018, care a făcut din Amazon un dealer autorizat Apple, dar includea și presupuse clauze anticoncurențiale.

„Cele două companii au restricționat fără justificare numărul vânzătorilor de produse Apple pe site-ul Amazon din Spania”, a declarat recent autoritatea antitrust din Spania, Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).

CNMC a amendat Apple cu 143,6 milioane de euro și Amazon cu 50,5 milioane de euro pentru rolul lor în presupusa conspirație de fixare a prețurilor, pe baza unor contracte semnate în data de 31 octombrie 2018.

Agenția a declarat că mai bine de 90% dintre furnizorii existenți care vând produse Apple pe Amazon au fost blocați după tranzacție. În plus, compania ar fi restricționat comercianții cu amănuntul care nu sunt spanioli, din Uniunea Europeană, să ajungă la clienții spanioli.

Vezi și: Gigantul Amazon, pus la pământ de o amendă uriașă. Retailerului i se aduc acuzații grave