Tehnologie

Acuzație fără precedent la adresa chinezilor. Sistemele informatice ale guvernului englez ar fi fost sparte

China este acuzată că ar fi spart sistemul de plată a Ministerului Apărării din Regatul Unit. BBC și Sky News raportează că gravul incident de securitate ar fi expus informațiile personale ale personalului militar activ, dar și pe cele ale veteranilor.

Atacul fără precedent asupra sistemului de plată din Marea Britanie

Informațiile cu pricina constau în principal din nume complete și detalii bancare, dar în unele cazuri ar putea include și adrese personale.

Persoanele afectate au fost, ce-i drept, notificate despre ceea ce s-a întâmplat, iar Secretarul Apărării, Grant Shapps, ar trebui să ofere cât de curând parlamentarilor o actualizare mai detaliată asupra situației grave.

Se anticipează că Shapps va prezenta un plan de acțiune pentru protejarea persoanelor ale căror date au fost compromis. Totuși, vestea bună este că se așteaptă ca toate salariile să fie plătite ca de obicei în această lună, spre marea bucurie a celor implicați.

Cum se apără China

În cadrul unei declarații, ministrul de externe al Chinei a declarat că țara „se opune ferm și luptă împotriva tuturor formelor de atacuri cibernetice” și „respinge folosirea acestei probleme politice pentru a denigra alte țări”. Cu alte cuvinte, chinezii de delimitează de acest atac, negând orice implicație.

Cu toate acestea, aceasta nu este prima dată când Marea Britanie și China se confruntă din cauza preocupărilor legate de securitate, iar în acest caz, îngrijorările britanicilor par cât se poate de fondate, de vreme ce există precedent.

Spre exemplu, în luna martie a acestui an, vicepremierul Marii Britanii, Oliver Dowden, a acuzat China că ar fi în spatele unei spargeri a Comisiei Electorale în august 2021, așa cum a raportat BBC la acea vreme.

Marea Britanie a interzis și TikTok, deținut de compania chineză ByteDance, de pe toate dispozitivele guvernamentale în martie 2023, pretinzând măsuri de protecție mai mult decât necesare.