Tehnologie

A ajuns în topul celor mai bogați oameni din lume, dar nu i-ai auzit numele. Și-a mărit averea de 30 de ori până la 90 de miliarde de dolari în cinci ani

Într-un interval de doar cinci ani, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a reușit să își mărească averea de la aproximativ 3 miliarde de dolari la peste 90 de miliarde de dolari. Această creștere spectaculoasă a avut loc pe fondul unei cereri explozive pentru procesoarele de inteligență artificială produse de compania sa.

Ascensiunea spectaculoasă a Nvidia

Nvidia a raportat recent venituri record pentru primul trimestru al anului, depășind toate estimările analiștilor. Vânzările companiei au crescut cu peste 200% pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind stimulate de o cerere masivă pentru procesoarele de inteligență artificială (AI). Huang a oferit, de asemenea, o prognoză optimistă, indicând că Nvidia se așteaptă la o cerere nesățioasă pentru unitățile sale de procesare grafică AI sau GPU.

“Schimbăm fundamental modul în care funcționează computerele și ce pot face computerele”, a declarat Huang. Această afirmație reflectă încrederea sa în capacitatea Nvidia de a transforma peisajul tehnologic global.

Creșterea valorii acțiunilor și impactul asupra averii lui Jensen Huang

Huang deține aproximativ 86,76 milioane de acțiuni Nvidia, reprezentând mai mult de 3,5% din totalul acțiunilor în circulație ale companiei. Cu o creștere de peste 9% a prețului acțiunilor joi, la aproape 1.038 USD per acțiune, valoarea participației sale a crescut cu aproximativ 7,7 miliarde USD într-o singură zi.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut de peste două ori în acest an, după ce s-au triplat în 2023. În total, acțiunile au crescut de aproximativ 28 de ori în ultimii cinci ani. Huang a reușit să adauge acțiuni la participația sa în 2022, atunci când prețul acestora era la un nivel minim, înainte de explozia AI.

Nvidia și impactul AI generative

La sfârșitul anului 2022, lansarea ChatGPT de către OpenAI a schimbat dramatic traiectoria companiei Nvidia. Această tehnologie a deschis conceptul de AI generativă pentru publicul larg, prezentând un viitor în care computerele nu doar preiau informații noi din bazele de date, ci și generează conținut nou și răspunsuri la întrebări din seturi mari de date nesortate.

OpenAI își desfășoară cea mai mare parte a dezvoltării AI pe GPU-uri Nvidia. Alte companii mari, precum Microsoft, Google și Meta, și-au susținut investițiile în cercetarea și dezvoltarea AI, necesitând cipuri AI în valoare de miliarde de dolari pentru a-și construi modelele. Huang a fost imaginea Nvidia și principalul său agent de vânzări, promovând constant potențialul și puterea utilizării GPU-urilor companiei pentru construirea AI.

Dominanța Nvidia pe piața AI

Nvidia, care dezvoltă software și instrumente AI de mai bine de un deceniu, a ajuns în poziția de prim rang pentru a deveni furnizorul principal pentru cele mai mari companii de tehnologie. Compania deține acum aproximativ 80% din piața de cipuri pentru AI, iar Huang se numără printre cei mai bogați 20 de oameni din lume.

Această ascensiune remarcabilă a lui Jensen Huang și a Nvidia evidențiază importanța strategică a inteligenței artificiale în economia globală și modul în care inovația tehnologică poate transforma rapid averile și ierarhiile de pe piața muncii și a afacerilor.