Tehnologie

8 locuri în care nu ar trebui să îți încarci niciodată telefonul mobil. Care sunt riscurile

Într-o lume în care telefoanele mobile sunt aproape o extensie a propriului sine, rămânerea fără baterie poate deveni o adevărată provocare, mai ales când ești departe de casa. Deși stațiile publice de încărcare pot părea o soluție salvatoare, utilizarea lor poate fi plină de capcane. James Goepel, CEO la Fathom Cyber și profesor de securitate cibernetică la Universitatea Drexel, avertizează că „stațiile de încărcare și dispozitivele USB pot fi ușor modificate pentru a oferi infractorilor acces la telefonul tău, inclusiv prin instalarea de software.”

1. Aeroporturi

În aeroporturi, poți găsi bănci întregi de stații de încărcare și locuri unde îți poți lăsa telefonul la încărcat. Însă, încrederea în dispozitive necunoscute este sursa pericolului. Jason Glassberg, director la Casaba Security, subliniază că „locurile în care oamenii nu sunt atenți la securitatea dispozitivelor sau sunt pe grabă, sunt locurile unde infractorii ar alege să organizeze aceste atacuri.”

2. Stații de tren

Jack Vonder Heide, președinte al Technology Briefing Centers Inc., explică fenomenul de „juice jacking”, unde porturile USB sunt configurate pentru a extrage date din telefoane. Un infractor ar putea instala o stație de încărcare gratuită într-un terminal de autobuz sau stație de tren. Când oamenii își conectează telefoanele la portul USB, telefonul se încarcă, dar datele lor sensibile sunt de asemenea copiate, scrie RD.com.

3. Hoteluri

Portul USB de pe ceasul cu alarmă poate părea convenabil. Dar potențial, „un actor rău intenționat ar putea configura situația în care mergi și îți conectezi telefonul”, spune Glassberg. „Pe lângă faptul că îți oferă încărcare, ei pot manipula telefonul sau dispozitivul fie pentru a extrage date, fie pentru a instala malware fără știrea ta.”

4. Mașini de închiriat

Porturile USB publice pentru încărcare sunt omniprezente, inclusiv în mașinile de închiriat. Stacey Clements, care oferă consultanță în securitate cibernetică, recomandă să folosești un adaptor cu priză electrică și să investești într-un încărcător portabil în loc să folosești portul USB public.

5. Atracții turistice

Când telefonul tău se descarcă în timpul unei vacanțe în familie, poate fi tentant să-l conectezi la unul dintre kioscurile publice disponibile la multe atracții turistice. Aceasta nu doar că poate compromite dispozitivul, dar cineva ar putea chiar să-ți activeze de la distanță camera sau microfonul.

6. Centre comerciale

De asemenea, este riscant să folosești un kiosk public într-un centru comercial pentru a-ți încărca dispozitivul. „Hubul de încărcare USB poate fi conectat la telefonul tău și să îți trimită lista de contacte, email-uri și mesaje text, mesaje vocale, poze și videoclipuri”, spune Rich Smith de la Reege’s Tech Reviews. „De asemenea, poate copia parole, date bancare, contacte personale și alte date de pe telefon. Acest hub public USB chiar ar putea transfera programe, cum ar fi malware, pe telefonul tău.”

7. Biblioteci

O bibliotecă poate părea un spațiu sigur, dar ar trebui să eviți să-ți conectezi dispozitivele mobile la orice porturi USB care au fost în afara controlului tău. Clay Miller, directorul tehnic al SyncDog, avertizează că „poate fi perfect în regulă, dar există riscul inițierii transferului de date sau ceva și mai rău, cum ar fi rootarea dispozitivului.”

8. Cafenele

Experții în securitate cibernetică avertizează că infractorii instalează cititoare și descărcătoare ascunse între porturile USB și sursele de energie în cafenele, aeroporturi, saloane și alte locuri publice, spune J. Eduardo Campos, fost executiv Microsoft și expert în securitate cibernetică. Astfel, când îți încarci dispozitivul în timp ce savurezi o băutură într-o cafenea, s-ar putea să te expui la furtul de identitate.

Un alt mod de a te proteja? Folosește un protector de port USB, pe care îl conectezi între telefon și stația publică de energie pentru a evita orice transfer neautorizat de date. Astfel, poți folosi orice sursă de energie USB publică fără ca telefonul sau tableta să fie piratate, spune Campos.