Tehnologie

10 proiecte pentru viața oamenilor în spațiu. Când vor fi operaționale, ce pericole trebuie să depășească

A trăi printre stele și a călători prin întinderea nesfârșită a cosmosului a fost mult timp un vis pentru omenire. Atât comunitățile științifice, cât și science fiction-ul deopotrivă, au petrecut peste un secol explorând acest ideal. Dacă te-ai întrebat cum ar putea arăta viitorul umanității în acest domeniu fascinant, îți prezentăm 10 proiecte pentru viața oamenilor în spațiu.

Când vor fi gata primele stații spațiale pentru locuit

Oamenii trăiesc continuu în spațiu de peste 20 de ani, în Stația Spațială Internațională (ISS). Chiar și pe durata vieții noastre, omenirea ar putea ajunge să trăiască pe Lună sau chiar pe Marte. La ora actuală, există cel puțin 10 proiecte pentru viața oamenilor în spațiu.

Ne putem imagina un viitor în care umanitatea va avea opțiunea de a trăi în afara Pământului, pe o altă planetă, lună sau chiar pe o stație spațială de mărimea unui oraș. Desigur, totul începe cu pașii de început: primele avanposturi planetare și orașe spațiale orbitale. Din fericire, există multe evoluții interesante care probabil vor deveni realitate în următorii câțiva ani.

Citește și: Ce s-ar putea construi pe un asteroid. Propunerea incredibilă ce pare desprinsă din filmele SF

Călătoria în spațiu are multe obstacole periculoase de depășit. Unele dintre principalele probleme sunt radiațiile, lipsa de oxigen, microgravitația, schimbările de presiune și temperaturile extreme. Noi înșine putem fi, de asemenea, un pericol, deoarece există și amenințarea contaminării biologice, care va necesita o atenție atentă pentru a ne asigura că agenții patogeni, cum ar fi bacteriile sau virușii, nu se răspândesc între planete.

10 proiecte pentru viața oamenilor în spațiu

Există multe necunoscute când vine vorba de viața în spațiul uman. Multe organizații spațiale de top au creat modalități inventive nu numai de a supraviețui în spațiu, ci de a prospera și chiar de a trăi confortabil. Nu toate aceste idei sunt la îndemână. Mai jos vei găsi 10 proiecte pentru viața oamenilor în spațiu:

Orbital Reef

Orbital Reef, proiectată de Blue Origin și Sierra Space, va fi o stație spațială pentru viață pe termen lung și va fi folosită pentru comerț, cercetare și turism. Aceasta va fi plasată pe orbita joasă a Pământului, cu ferestre mari orientate spre Terra pentru o priveliște uluitoare și va oferi facilități multiple, inclusiv îngrijire medicală și oportunități de recreere. Vor exista chiar și spații de închiriat, pentru utilizări precum deschiderea unui hotel spațial sau înființarea propriului laborator de cercetare. Se estimează că Orbital Reef va fi operațional până în 2027.

Misiunile NASA Artemis

Misiunile Artemis vor include Tabăra de bază de pe suprafața Lunii și nava spațială Gateway de pe orbită lunară. Artemis I, un test de zbor fără echipaj, a fost lansat cu succes în 2022. Artemis II, un test de zbor cu echipaj, este programat să fie lansat în noiembrie 2024, în timp ce Artemis III va aseleniza având la bord echipaj la polul sudic al Lunii. De asemenea, Artemis IV va plasa părți din nava spațială Gateway pe orbita lunară și va transporta mai mult echipaj. Aceste misiuni sunt, de asemenea, pregătite pentru viitoarele așezări pe Marte.

Citește și: Costumul NASA pe care îl vor folosi astronauții pe Lună: realizat cu Axion Space, acesta este revoluționar

Starlab

Starlab, proiectat de Nanoracks și Voyager, va fi o stație spațială comercială de zbor liber. Pentru a se asigura că este o experiență confortabilă de top, ei fac parteneriate cu Hilton Hotels pentru designul interior al stației. Aceasta va avea laboratoare spațiale pentru biologie, creșterea plantelor, fizică și știința materialelor. Starlab ar trebui să fie un centru de pregătire pentru astronauții din toată lumea și să ofere oportunități pentru cercetători și exploratori din toate mediile și domeniile. Are o dată planificată de lansare în 2028.

Cu ce pericole se vor confrunta

Sierra Space LIFE™ Habitat

Habitatul LIFE™ va fi o stație spațială orbitală cu trei niveluri, inclusiv un laborator, bucătărie, grădină și dormitoare. După lansarea ca o rachetă, se va transforma pe orbită într-o structură de trei etaje. Este destinată utilizării pe orbita joasă a Pământului, precum și în zborurile de lungă durată către alte planete. În plus, astro-grădina sa este concepută ca o modalitate de a cultiva produse proaspete pentru a susține misiuni lungi. LIFE™ Habitat este încă în dezvoltare și nu a fost oferită, deocamdată, nici o dată pentru lansare.

SpaceX Starship

Nava SpaceX va fi capabilă să transporte 100 de oameni în călătorii pe orbita Pământului, spre Lună, Marte și alte planete. Este o navă spațială complet reutilizabilă și va putea efectua zboruri interplanetare de lungă durată. Primul său zbor de testare orbital din aprilie 2023 s-a încheiat cu o explozie, dar SpaceX a adus multe îmbunătățiri navei. Este programată pentru un alt zbor de testare până la finalul acestui an și este de așteptat, dacă toate testele decurg bine, să transporte astronauți NASA pe suprafața lunară până în 2025.

Citește și: Stația Spațială are mai multe legături cu jocurile pe PC decât știai: ce componente se folosesc pe orbită

Icon Project Olympus

Proiectul Icon Olympus va implementa tehnologia de auto-construcție pentru a transforma regolitul lunar într-un material de construcție puternic și pentru a construi un habitat pe Lună, prielnic pentru viața oamenilor în spațiu. Planul prevede ca Olympus să aterizeze pe Lună, să se deplaseze singur la un loc de construcție selectat, să proceseze materialul de suprafață lunar în material de construcție puternic și să creeze structuri cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Olympus va fi, de asemenea, capabil să construiască o bază pe Marte, în viitor. Plecarea în spațiu este planificată pentru sfârșitul anului 2023 sau 2024, iar începerea construcțiilor pe Lună, în 2026.

Ce facilități vor avea viitoarele stații spațiale

ThinkOrbital

ThinkOrbital ThinkPlatforms sunt stații spațiale cu module sferice care vor fi utilizate pentru cercetare și turism spațial. Întregul complex va fi în cele din urmă o stație spațială cu zbor liber de patru ori mai mare decât ISS. Conceptul este de creare a unui mare centru comercial, realizat prin combinarea mai multor ThinkPlatforms, capabile să transporte sute de oameni. ThinkPlatforms sunt încă în dezvoltare și nu a fost anunțată încă o dată de lansare.

Stația spațială Haven-1

Stația spațială Haven-1, creată de Vast – în parteneriat cu SpaceX în privința lansării – va permite misiuni de zboruri spațiale de până la 30 de zile. Această stație spațială de pe orbita joasă a Pământului va oferi WiFi, spații de exerciții fizice ușoare și de odihnă, precum și oportunități pentru obținerea și experimentarea gravitației artificiale lunare, prin rotire. Haven-1 va fi folosit pentru știință, cercetare, oportunități de producție în spațiu, precum și pentru turismul spațial. Este planificat să fie lansat nu mai devreme de august 2025.

Stația Axiom

Stația Axiom, de la Axiom Space, va funcționa pe orbita joasă a Pământului, cu camere confortabile și o vedere neobstrucționată, orientată către Pământ. Prima secțiune a stației va andoca pe ISS în 2025, cu un al doilea modul atașat la primul, în 2026, un al treilea modul în 2027 și un al patrulea în 2028. După ce ISS va fi dezafectată, stația Axiom va fi separată de ISS, pentru a deveni o stație de sine stătătoare.

Citește și: Oamenii vor merge pe Lună în 2025: care sunt planurile NASA

Nu toate aceste proiecte s-ar putea să se concretizeze, iar multe altele care nu sunt menționate sau care nu sunt încă în lucru ar putea fi revoluționare. Indiferent de viitor, acest interes larg îndreptat către proiecte pentru viața oamenilor în spațiu, arată că asistăm la scrierea istoriei în privința cuceririi spațiului și a destinului omenirii.