Jocuri

Jocurile video violente nu cresc agresivitatea și ar putea fi, de fapt, benefice: Explicația cercetătorilor

Contrar credinței comune, jocurile video violente nu par să-i facă pe oameni mai agresivi. În orice caz, le pot reduce hormonii de stres.

Jocurile video violente sunt benefice

Jocurile video îi fac pe oameni mai violenți? Este o credință persistentă printre unii oameni, dar dovezile empirice nu par să o susțină. De fapt, un nou studiu a demonstrat că, spre deosebire de a face oamenii mai agresivi, jocurile video violente pot, de fapt, scădea nivelul hormonului de stres la unii jucători. Se pare că relația dintre conținutul jocurilor video și comportamentul jucătorului este mai complexă decât se presupune adesea.

Ideea că jocurile video îi fac pe oameni mai violenți a fost o idee controversată mulți ani. În sfera publică, actele aleatorii de violență au fost uneori puse pe seama folosirii jocurilor video de către făptuitor. De fapt, în 2019, după o serie de împușcături în școli în SUA, mulți comentatori au dat vina pe jocurile video pentru că inspirau violența.

Vezi și: Ce efecte au jocurile video asupra IQ-ului unui copil: ce spun cercetătorii

Ce au descoperit cercetătorii

Interesant, cercetările anterioare au arătat că explicația jocurilor video este adesea oferită de oameni atunci când răufăcătorul este un bărbat alb, mai degrabă decât negru. Acest lucru pare să sugereze un fel de punct orb cultural în care minoritățile rasiale sunt asociate cu violența. Dar, în timp ce dovezile continuă să arate că relația dintre conținutul jocurilor video și violența este mult mai complicată, întregul argument „jocurile video au făcut-o” continuă să apară.

Această credință i-a motivat pe cercetători să arunce o privire mai atentă asupra asocierii presupuse, examinând efectele fiziologice și psihologice ale jocurilor video violente asupra jucătorilor.

Deși există unii care au sugerat o potențială legătură între jocurile video și agresivitatea sporită, alții au arătat că nu este cazul. Dar reprezentările media despre jocurile violente nu reflectă complexitatea acestei dezbateri în curs.

Rezultatele nu au găsit modificări semnificative ale nivelurilor de testosteron în niciunul dintre grupurile studiate. Mai mult, participanții care au jucat partea violentă a jocului au avut, de fapt, niveluri mai scăzute de cortizol după acesta. Acest lucru sugerează că, în loc să crească stresul, conținutul violent poate să fi relaxat, de fapt, jucătorii.

Vezi și: Jocurile video ar putea stimula o abilitate neașteptată: ce arată ultimele studii, de ce sunt bune