Tehnologie

Cum e să fii șofer pentru Google Street View, cel mai apropiat lucru de teleportare

Într-o lume dominată de tehnologie, în care explorarea virtuală a devenit aproape la fel de satisfăcătoare ca o călătorie reală, Google Street View a devenit o unealtă esențială pentru milioane de oameni. Dar dincolo de imaginile panoramice care ne poartă pe străzile din Tokyo, pe aleile din Paris sau în junglele din Peru, există o muncă discretă, dar fascinantă: cea a șoferilor care filmează lumea pentru Google. Unul dintre aceștia este Joe McCallen, un fost bancher care a schimbat costumele scumpe pe peisaje pitorești, devenind o veritabilă „vedetă pe roți”.

Când Joe McCallen a aplicat pentru acest job, nu avea idee ce urma să facă. Singurul indiciu era că era nevoie de un șofer. Misiunea? Complet confidențială. Când s-a urcat în mașina cu o structură neagră și impunătoare montată pe acoperiș și un bord plin de ecrane și computere, și-a dat seama că va fi parte dintr-un proiect uriaș: digitalizarea lumii prin imagini panoramice, pentru Google Street View.

Timp de trei ani, McCallen a condus nu mai puțin de 160.000 de kilometri, străbătând America dintr-o coastă în alta. Programul său începe dimineața devreme și se încheie odată cu apusul, timp în care camerele montate pe mașină capturează fiecare colț de stradă, fiecare peisaj, fiecare detaliu arhitectural. Imaginile obținute sunt apoi procesate și integrate în Google Maps, oferind utilizatorilor o experiență de explorare unică, aproape la fel de reală ca un drum efectiv.

McCallen spune că această muncă i-a adus o libertate pe care niciun alt loc de muncă nu i-a oferit-o: „Locurile în care mergi, oamenii pe care îi vezi… Sunt lucruri pe care nu le poți inventa.” De la întâlniri neașteptate cu elani până la admirația aurorii boreale, viața de șofer Street View este orice, numai plictisitoare nu.

De la șosete pe camere la inteligență artificială

Începuturile Google Street View par acum desprinse dintr-un episod de comedie tech. Primele mașini, lansate în 2007, aveau camere montate în ceea ce semăna cu un joben gigantic, fixat pe o dubiță. Problemele tehnice erau rezolvate în stil improvizat, iar pentru a preveni condensul de pe lentile, șoferii le acopereau cu… șosete. Nu de puține ori, uitau să le scoată dimineața, așa că filmau kilometri întregi doar interiorul acelor șosete.

Acum, însă, tehnologia a avansat radical. Google folosește nu doar mașini, ci și avionete echipate cu camere, imagini din satelit și chiar contribuții de la utilizatori obișnuiți cu telefoane mobile. În esență, oricine poate deveni o piesă din puzzle-ul mondial al Street View.

Inteligența artificială a intrat și ea în joc. În prezent, aceasta se ocupă de anonimizarea fețelor, plăcuțelor de înmatriculare și a altor date personale, dar planurile sunt mult mai ambițioase. În viitorul apropiat, AI-ul va extrage automat informații comerciale (program de lucru, date de contact, oferte) din imagini și le va afișa direct în rezultatele din Google Search. Astfel, o simplă plimbare virtuală va deveni o sursă completă de informații locale, fără ca tu să dai vreun click în plus.

Ce înseamnă, de fapt, să fii o „vedetă pe roți”

Într-un mod neașteptat, șoferii Street View au devenit mici celebrități. Mergând prin cartiere aglomerate precum West Village din New York, McCallen a observat cum pietonii se opresc să facă poze cu mașina, dau din mână sau se comportă de parcă l-ar fi întâlnit pe un star de film – dar nu unul de top, ci mai degrabă o figură cunoscută de pe internet. Aceste reacții reflectă statutul aparte pe care l-au căpătat mașinile Google: sunt discrete, dar omniprezente, banale și spectaculoase în același timp.

Eforturile acestor șoferi au dus la o arhivă digitală impresionantă: 20 de milioane de kilometri de drumuri acoperiți și imagini din 110 țări, de la Machu Picchu până în Antarctica. Street View este, fără exagerare, cea mai apropiată formă de teleportare pe care o avem astăzi.

McCallen, acum în vârstă de 63 de ani, spune că vrea să continue încă un an. „Sunt flexibil. Mă las purtat de val”, afirmă el, cu o seninătate rar întâlnită în carierele tradiționale. Dincolo de kilometri parcurși și imagini captate, el reprezintă spiritul unei ere în care tehnologia și curiozitatea se împletesc pentru a cartografia lumea, un cadru la un moment dat.

Dacă visezi la o carieră altfel, poate nu e o idee atât de nebunească să devii șofer pentru Google Street View. Într-o lume în care totul e digitalizat, tu ai putea fi cel care face legătura dintre realitate și ecranul telefonului fiecărui utilizator.