Tehnologie

Am „vorbit” cu Elon Musk, Daniel Radcliffe și Kevin Hart: cum m-a ajutat inteligența artificială să le iau „interviuri” acestor vedete

Noii chatboți care imită vocile celebrităților și politicienilor sunt concepute pentru a fi distractive. Dar, potrivit experților juridici, aceștia pot încălca drepturile de publicitate și pot prezenta un risc de defăimare.

Vocile lui Elon Musk, Daniel Radcliffe, Kim Kardashian, Kevin Hart, chiar Andrew Tate și mulți alții, spre exemplu, sunt disponibile prin intermediul unui site web numit BanterAI. Este unul dintre instrumentele audio noi care imită vocile personalităților publice.

Utilizatorii pot suna și conversa cu roboții proiectați să aibă vocile muzicienilor, actorilor, antreprenorilor, politicienilor și personajelor animate. Există câteva defecte clare, însă.

Aplicația nu prea dă informații exacte. Ca referință, am discutat cu Elon Musk, Harry Potter și Kevin Hart.

În timp ce Elon Musk și Harry Potter (Daniel Radcliffe) mi-au dat răspunsuri plauzibile, cum se poate auzi în video-urile de mai jos, când l-am întrebat pe Kevin Hart care e următorul film în care va juca, mi-a dat o informație greșită.

El mi-a spus că următorul film în care va juca este „Night Wolf”, din 2020. Următorul film în care va juca comediantul va fi, de fapt, „Lift”, în 2024, după cum spune Google.

Cât de reale sunt informațiile pe care mi le-a dat inteligența artificială de la BanterAI

În ultimii ani, videoclipurile și imaginile create folosind inteligența artificială au contribuit la răspândirea dezinformării. Pe lângă riscul pe care declarațiile false îl pot prezenta pentru personalitățile publice și pentru public, există întrebări juridice legate de folosirea vocilor oamenilor.

Adesea, generate din înregistrările disponibile public ale vocilor celebrităților, roboții pot încălca așa-numitele drepturi de publicitate ale unei persoane, potrivit experților juridici. Termenul se referă la o ramură a dreptului proprietății intelectuale care protejează împotriva utilizării asemănării unei persoane în scop comercial.

Fondatorii spun că produsele lor create cu AI sunt menite să fie distractive și că iau măsuri pentru a preveni discursul instigator la ură pe platformele lor.

Într-adevăr, vocile sunt foarte asemănătoare cu cele reale, iar site-ul a scris avertismentul următor:

„AI ar putea inventa lucrurile. Acestea NU sunt reprezentări ale oamenilor reali. NU aveți permisiunea de a partaja imagini sau videoclipuri ale acestor apeluri. Trebuie să fie extrem de clar că aceștia sunt doar roboți AI și inventează lucruri care nu reflectă realitatea. Vom elimina cu plăcere oricare dintre aceste „clone”, dacă se constată că acestea contribuie cu discursuri instigatoare la ură, susțineri false etc. În special, la cererea cuiva. Aceste IA ar putea inventa lucruri și nu ar trebui să fie văzute ca o reflectare exactă a credințelor cuiva real”.

Astfel, pentru 5 dolari pe pe lună, utilizatorii BanterAI pot avea conversații nelimitate cu roboți care sună ca Kim Kardashian, Billie Eilish și Elon Musk. Pentru a le crea, BanterAI a spus că folosește diverse instrumente, inclusiv software-ul ElevenLabs, care poate culege caracteristicile vocale ale unei persoane dintr-un clip YouTube de un minut și modele de limbaj de la OpenAI. Compania a spus că testează și adaptează roboții pentru a transmite personalitatea fiecărei celebrități.

Compania nu a primit permisiuni de la persoanele publice de pe site. De asemenea, compania spune că acești boți au fost creați ca un fel de test beta, deoarece BanterAI încearcă să construiască relații cu influenceri și alte persoane publice pentru a dezvolta chatboți.

„Nu vrem să provocăm niciun fel de persoană să fie supărată sau orice altceva”, a spus compania.

„Dar, în același timp, spunem că este IA, că este fals. Și în viitor, vom avea parteneriate cu acești oameni.

De asemenea, compania spune că „s-au efectuat sute de mii de apeluri” folosind BanterAI și că are în total aproximativ 100.000 de utilizatori.