Cum îți resetezi algoritmul YouTube și de ce ar trebui să o faci regulat. Ce faci când Google pare că uită ce îți place
YouTube este una dintre cele mai populare platforme video din lume, iar algoritmul său de recomandare este extrem de influent în ceea ce privește conținutul pe care îl consumi zilnic. Însă, de multe ori, acest algoritm poate deveni obositor sau irelevant, continuând să îți sugereze clipuri care nu te mai interesează. Dacă simți că feed-ul tău de recomandări s-a blocat sau a devenit prea repetitiv, este momentul să îl resetezi.
De ce ar trebui să îți resetezi algoritmul YouTube
Algoritmul YouTube învață din ceea ce urmărești și interacțiunile tale cu videoclipurile, ceea ce înseamnă că, dacă ai dat click din greșeală pe un videoclip care nu te interesează sau ai vizionat câteva clipuri din curiozitate, YouTube îți va inunda feed-ul cu conținut similar. De asemenea, dacă ai schimbat interesele și vrei să consumi alt tip de conținut, este important să îi oferi algoritmului un „restart”.
Resetarea recomandărilor poate avea mai multe beneficii:
Îți recapătă controlul asupra conținutului consumat – în loc să fii prins într-o buclă de recomandări repetitive, vei putea explora videoclipuri noi și relevante pentru tine.
Elimini influențele negative – dacă ai urmărit accidental conținut care nu îți face bine sau ai fost bombardat cu recomandări neinteresante, resetarea algoritmului te poate ajuta să revii la conținutul care îți place cu adevărat.
Îți îmbunătățești experiența online – un algoritm optimizat corect îți va arăta videoclipuri relevante, care te inspiră sau te ajută în activitățile tale.
Cum îți resetezi algoritmul YouTube
Dacă ai decis că e timpul să îți „cureți” recomandările YouTube, urmează acești pași:
1. Șterge istoricul videoclipurilor vizionate
YouTube își bazează recomandările pe istoricul vizionărilor tale. Pentru a-l reseta:
Intră pe myactivity.google.com.
Selectează YouTube History, apoi Manage History.
Aici poți șterge manual anumite videoclipuri sau poți alege opțiunea Delete all time pentru a șterge complet istoricul.
Această acțiune va opri influența videoclipurilor vechi asupra recomandărilor viitoare.
2. Dezactivează istoricul YouTube pentru viitor
Dacă vrei ca YouTube să nu îți mai urmărească activitatea:
Mergi la Settings > Privacy & Personalization.
Dezactivează opțiunea YouTube History.
Astfel, YouTube nu va mai înregistra ce vizionezi, iar feed-ul tău de recomandări va rămâne mai curat.
3. Curăță abonamentele și feedback-ul
Dacă ești abonat la canale care nu te mai interesează, dezabonează-te.
Dă click pe butonul „Nu mă interesează” la recomandările care nu îți plac pentru a ajuta algoritmul să învețe ce vrei să vezi.
4. Evită influența căutărilor și a istoricului Chrome
Google folosește și istoricul căutărilor din Chrome pentru a personaliza recomandările YouTube. Dacă vrei să ai mai mult control, poți șterge și istoricul căutărilor tale pe Google din setările contului.
Alternative pentru mai multă confidențialitate
Dacă vrei să folosești YouTube fără să îți fie urmărite preferințele, poți încerca Freetube, o aplicație open-source care îți permite să vizionezi videoclipuri fără ca Google să îți monitorizeze activitatea.
YouTube este o platformă excelentă, dar algoritmul său poate deveni frustrant dacă nu este ajustat periodic. Resetarea recomandărilor îți oferă o experiență mai bună și te ajută să descoperi conținut nou, adaptat intereselor tale actuale.