Tehnologie

Amenda de 1,3 miliarde de euro primită de Meta, „un precedent periculos”: de ce sunt dezamăgiți șefii Facebook

Meta a primit o amendă record de 1,3 miliarde de dolari și, ca drept urmare, a declarat că acest lucru „creează un precedent periculos” legat de libertățile în mediul online, într-o declarație publicată recent.

Gigantul tehnologic a primit amendă pentru încălcarea vieții private în Uniunea Europeană, după ce a fost avertizat anterior să nu transfere datele utilizatorilor Facebook din Europa în SUA.

Nick Clegg, președintele pentru afaceri globale al Meta, dar și Jennifer Newstead, director juridic, au declarat că decizia este „defectuoasă, nejustificată și creează un precedent periculos”.

Clegg, care a fost viceprim-ministru al Marii Britanii timp de cinci ani, a fost membru al Parlamentului European până în 2004 și ulterior a militat împotriva Brexit-ului, înainte de a-și pierde locul în Parlamentul Marii Britanii, în 2017.

„Abilitatea ca datele să fie transferate peste granițe este fundamentală pentru modul în care funcționează internetul global”, se arată în declarația lui Meta.

„Într-un moment în care internetul se fracturează sub presiunea regimurilor autoritare, democrațiile care au aceleași concepții ar trebui să lucreze împreună pentru a promova și a apăra ideea de internet deschis”, se mai spune în declarație.

În octombrie anul trecut, președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care a limitat capacitatea agențiilor americane de a accesa informațiile personale ale oamenilor.

„Nicio țară nu a făcut mai mult decât SUA pentru a se alinia la regulile europene prin cele mai recente reforme, în timp ce transferurile continuă în mare parte către țări precum China”, a spus Meta.

TikTok, în aceeași situație cu Meta

Hotărârea UE vine pe fondul tensiunilor legate de utilizarea datelor de către TikTok, deoarece acestea sunt deținute în parte de compania chineză ByteDance.

La rândul său, TikTok a deschis noi centre de date în Europa și SUA, pentru a rezolva situația, susținând că datele utilizatorilor nu sunt accesate de chinezi.

Meta a primit o perioadă de grație de cinci luni pentru a opri transferul datelor utilizatorilor Facebook în SUA. Compania spune că intenționează să conteste decizia în instanță.