Tehnologie

Toți românii care au telefon mobil trebuie să știe, este oficial în România: avertismentul cercetătorilor

Când vine vorba de dependența de smartphone, comportamentul românilor a devenit din ce în ce mai îngrijorător în ultimii ani, iar tendința nu pare să fie decât de înrăutățire. Timpul petrecut online niciodată nu au fost mai mult, iar beneficiile sunt infime spre inexistente.

În timp ce românii nu mai lasă telefonul din mână, din momentul în care s-au trezit până când s-au culcat, singurul lucru bun care a ieșit din acest lucru este stimularea industriei online de shopping și efectuarea unui număr cât mai mare de plăți online. Faptul că multe dintre acele plăți nu sunt realizate în condiții de deplină siguranță și, de multe ori, fac subiectul unor fraude, este altă poveste.

Obsesia românilor pentru telefon, în cifre exacte

Un studiu realizat de compania Daedalus confirmă faptul că românii își verifică telefonul imediat după ce s-au trezit dimineața. Mai mult decât atât, 81% dintre oameni nu pot să meargă la toaletă fără a avea smartphone-ul în mână. La fel de îngrijorător este faptul că 61% preferă să comunice cu oamenii aflați în aceeași casă prin intermediul telefonului.

„Unul dintre motivele pentru care se transmit aceste mesaje este faptul că este mai intim, mai discret, se face mai puțină gălăgie. Pentru persoanele care trimit de acasă, deși se află în aceeași casă, dincolo de faptul că s-a creat un reflex, mă gândesc că este și confortul”, a explicat CEO-ul Daedalus, Daniel Enescu.

O schimbare interesantă în ultimi 5 ani în materie de comportament este că fotografiile și-au pierdut din popularitate. Doar 14% dintre români, de exemplu, au mai făcut poze unor necunoscuți, la solicitarea acestora. În plus sau în minus, selfie-urile au pierdut din popularitate în fața filmărilor scurte, ușor de postat online.

Ca o notă de subsol interesantă, în timp ce 11% dintre participanții la studiu frecventau site-uri de întâlniri pe internet sau utilizau aplicații de dating, doar 8% mai fac acest lucru în 2023. ”Studiile arată că telefonul este second screen când ne uităm la televizor, de exemplu. Te uiți la televizor și, în același timp, mai arunci un ochi pe telefon. La fel și când vorbești cu prietenii, mai arunci un ochi pe telefon. Nu e neapărat sănătos, dar asta e realitatea în care suntem acum”, a declarat Alexandru Negrea, consultant în social-media, conform stirileprotv.ro

Vizavi de atenția dedicată socializării, 64% comunică prin mesaje cu alte persoane atunci când sunt cu un grup de prieteni. În plus, 29% dintre români verifică telefonul la semafor și, cel mai șocant, 25% trimit mesaje în timp ce sunt în trafic. Cele mai utilizate aplicații de mobil în 2023 sunt cele de livrat mâncare, respectiv de ridesharing.