Tehnologie

Paginile oficiale de pe Facebook, o înșelătorie: ce au făcut hackerii

Bifa albastră de pe Facebook nu este o garanție. Hackerii atacă paginile oficiale.

Dacă vezi o pagină verificată, completată cu bifa albastră, pe Facebook, nu presupune automat că pagina este legitimă.

Mashable poate confirma că o serie de pagini false de afaceri Facebook s-au prefacut drept companii precum Google și chiar Meta însăși.

Pe toate paginile vizualizate de Mashable, paginile Facebook verificate par să fi fost piratate, cu numele paginii și URL-ul Facebook schimbate în ultima săptămână. Unele dintre aceste pagini au avut milioane de urmăritori. Fiecare afișează o insignă de verificare albastră pe care scrie „Facebook a confirmat că acest profil este autentic”.

Paginile oficiale Facebook nu sunt ce par

Cu toate acestea, cel mai îngrijorător este că fiecare pagină piratată a fost aprobată pentru a difuza reclame în rețeaua Facebook și toată lumea pare să fi făcut acest lucru. Nu este clar cât de departe au ajuns aceste reclame înșelătoare și câți utilizatori Facebook au fost potențial victime.

Reclamele înșelătoare îi direcționează pe utilizatori să dea click pe o adresă URL falsă Google sau Facebook. Odată ajuns pe pagină, utilizatorul este direcționat să descarce presupuse instrumente Facebook Ad sau software Google AI, în funcție de reclama pe care a dat click. În linkurile de fișiere vizualizate de Mashable, utilizatorii au fost direcționați către un fișier .rar, găzduit pe o pagină Trello care foarte probabil conține malware.

În fiecare caz vizualizat de Mashable, managerii de pagini au fost adăugați la aceste pagini piratate din numeroase țări care nu aveau nicio legătură cu locația în care se aflau proprietarii inițiali ai paginii. Deși nu indică în mod automat nimic, deoarece managerii rețelelor de socializare pot fi localizați oriunde, fiecare pagină piratată a inclus trei manageri de pagină din Vietnam, un „focar” al activității escrocilor pe Facebook, așa cum a raportat anterior Mashable.