Capsula timpului a fost deschisă. Ce secrete a scos la iveală un buncăr atomic din timpul Războiului Rece
Un buncăr anti-atomic ultrasecret a fost deschis publicului în Danemarca. Buncărul respectiv a fost construit în anii 1960, în mijlocul tensiunilor din timpul Războiului Rece. După ani întregi de pregătire, buncărul a fost prezentat oficial în februarie 2023.
Un buncăr atomic a fost deschis în Danemarca: „E o capsulă a timpului uriașă”
Buncărul anti-atomic deschis în Danemarca atrage tot mai mulți oameni! Impresionanta clădire subterană a fost deschisă publicului drept muzeu, conform BBC.
Buncărul, ascuns pădurea Rold din Iutlanda, în nordul Danemarcei, se află la aproximativ 400 de kilometri vest de Copenhaga. Întregul complex a fost construit în anii ’60, în timpul Războiului Rece. În acel buncăr urmau să se refugieze guvernul danez și regina Danemarcei să se refugieze în cazul în care ar fi izbucnit un conflict nuclear între cele două blocuri rivale.
La vremea respectivă, planul era ca Danemarca să fie condusă din acest buncăr, construit la 60 de metri sub pământ. Existența lui a fost ascunsă câteva decenii. În anul 2012, autoritățile daneze au decis să dezvăluie publicului existența buncărului. Timp de aproape de 10 ani, autoritățile au pregătit deschiderea lui. Anul acesta, în februarie, publicul a avut acces în interiorul lui.
Buncăr atomic, deschis în Danemarca/ FOTO: Adrienne Murray Nielsen
Doar 50.000 de vizitatori pot avea acces în el
De precizat faptul că doar 50.000 de vizitatori pot intra aici în decursul unui an, iar accesul a fost limitat la grupuri de zece persoane pentru tururi de 90 de minute cu ghid. În cele aproape două ore se explorează cei doi kilometri de sistem de buncăr de tip labirint, iar cei mai mulți l-au asemănat cu o capsulă a timpului.
Construcția complexului de buncăre din partea de nord a Danemarcei a început în 1963 și a fost încheiată în 1968. Buncărul uriaș are forma a două inele inele conectate, fiecare cu un etaj superior și unul inferior și peste 230 de camere menite să acomodeze prezența a 350 de angajați.
Buncăr atomic, deschis în Danemarca/ FOTO: Adrienne Murray Nielsen
Dacă s-ar fi produs un conflict, aici urmau să se adăpostească miniștri și funcționari publici, având ca scop guvernarea țării din umbră. În plus, medici, jurnaliști și preoți ar fi trebuit să fie prezenți în acest buncăr atomic. Între timp, complexul de buncăre a fost folosit doar pentru teste și exerciții, iar în 2003 a fost scos oficial din funcțiune.
„E o lume diferită aici. Ce e special este că tot ce e în acest buncăr e autentic. E ca o capsulă a timpului. O capsulă a timpului uriașă”, a declarat Lars Christian Norbach, directorul muzeului din Iutlanda de Nord.