Tehnologie

Primii bebeluși concepuți de roboți: cum s-au născut, cu ajutorul tehnologiei

Un startup spaniol a construit un robot de „injectare” a spermei care poate fi controlat folosind un controler PlayStation. Echipa l-a folosit cu succes pentru a fertiliza ovule umane, ducând, în cele din urmă, la nașterea a doi bebeluși sănătoși.

După cum raportează MIT Technology Review, unul dintre inginerii care lucrează la primul robot de inseminare din lume nu avea atât de multă experiență în domeniul medicinei fertilității. Dar aici a intrat controlerul PlayStation 5 în joc.

Folosind controlerul, un student inginer de la startup Overture Life a condus un mic ac mecanizat de fertilizare in vitro (FIV), pentru a depune celulele unice de spermatozoizi în ovule umane de mai mult de o duzină de ori.

Bebeluși născuți cu ajutorul roboților

Așadar, tehnica neobișnuită pare să fi funcționat. Două fetițe s-au născut, ca urmare a fertilizării robotizate, în această primăvară.

„Am fost calm”, a declarat Eduard Alba, studentul inginer care deține controlerul PlayStation, pentru MIT Technology Review.

„În acel moment, m-am gândit: „Este doar un alt experiment”.

În esență, este o actualizare robotică a FIV tradițională, care implică specialiști umani care unesc ovulul unei femei și spermatozoizii unui bărbat într-un vas, folosind un ac special sub microscop, ceea ce uneori – dar nu întotdeauna – duce la fertilizare.

Deoarece practica actuală de FIV este atât de delicată și necesită forță de muncă, este foarte costisitoare, fiecare încercare de sarcină în SUA costând aproximativ 20.000 de dolari, potrivit raportului.

Aici intervin startup-uri precum Overture și alte câteva identificate de MIT Technology Review. Ele își propun să facă procesul mult mai ieftin și mai accesibil prin automatizarea din ce în ce mai mare a părților procesului. Până acum, Overture a strâns aproximativ 37 de milioane de dolari, cel mai mult din lot, cu susținători printre care fostul CEO YouTube Susan Wojcicki.

Potrivit experților, este doar un pas progresiv către automatizarea completă a procesului.

„Conceptul este extraordinar, dar acesta este un pas mic”, a declarat pentru MIT Technolgy Review medicul de fertilitate de la Weill Cornell Medical Center Gianpiero Palermo, care a dezvoltat procedura de injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI) în anii 1990.

Palermo a adăugat că inginerii lui Overture mai trebuiau să încarce manual spermatozoizi pe acele injectoare, ceea ce înseamnă că „acesta nu este încă ICSI robotizat”.

Totuși, este încă un pas impresionant înainte în medicina fertilității – și să te gândești că a fost făcut cu un controler PlayStation este uimitor.