Epic Games „a călcat pe bec”, din nou: ce amendă a luat gigantul, ce a făcut ca s-o merite
Epic Games, cunoscut în mod deosebit pentru Fortnite (printre alte jocuri), trebuie să plătească o amendă colosală pentru că, din câte se pare, „a călcat pe bec” – din nou.
Mai exact, Epic Games va trebui să scoată din buzunar suma de 245 de milioane de dolari, în urma acuzației potrivit căreia i-ar fi păcălit pe jucători să plătească microtranzacții, chiar dacă aceștia nu-și doreau neaparat acest lucru.
Federal Trade Commission (FTC ), autoritatea americană pentru piețe și concurență, a încheiat de curând investigația și a dat verdictul asupra Epic Games.
Compania este acuzată că ar fi folosit anumite strategii de design ca să-i păcălească pe utilizatorii să plătească microtranzacții. În urma acuzației, așa cum menționam anterior, Epic Games va plăti o amendă deloc mică, cu o valoare de 245 de milioane de dolari.
Ce se va întâmpla cu banii pe care trebuie să-i dea Epic Games
Acești bani urmează să fie folosiți pentru a-i compensa pe utilizatorii americani care au jucat Fortnite și s-au trezit, „peste noapte”, înșelați de companie.
Federal Trade Commission a declarat, de asemenea, că Epic Games ar fi folosit „dark patterns”, adică un fel de design creat în mod exclusiv pentru a impulsiona utilizatorul să realizeze o anumită acțiune.
Trebuie menționat că Epic Games nu este singura companie care folosește astfel de tertipuri, Meta și Google numărându-se, de asemenea, printre cele care utilizează „dark patterns” pentru a-și trage utilizatorii pe căile dorite.
Practic, în Fornite aveai șanse reale să dai un click din greșeală care să te ducă spre achiziționarea de microtranzacții nedorite, totul mascat de o interfață care nu-ți explica mare lucru.
Compania este, de asemenea, acuzată că ar fi facilitate achizițiile făcute de copii, dar și că i-ar fi amenințat pe aceștia cu blocarea conturilor. Evident, totul fără acordul părintelui.
Anunțată în decembrie, decizia FTC a devenit acum oficială, așa că Epic Games nu are alternativă: trebuie să plătească suma, mai ales că nu se află la prima abatere de acest fel. Până acum, are de plătit mai bine de o jumătate de miliard de dolari, iar o altă acuzație se referă la colectarea datelor copiilor.