Temu și Shein, în vizorul autorităților europene. Se reglementează „chinezăriile”
Platformele de comerț din China, de tipul Temu și Shein, reprezintă subiectul unor acuzații grave formulate de asociațiile europene de consumatori, care susțin că magazinul manipulează clienții și încalcă regulamentele Uniunii Europene privind comerțul online.
Temu și Shein, „puricate” de UE
În paralel, autoritățile iau în considerare măsuri mai stricte pentru a contracara aceste practici, inclusiv introducerea de taxe vamale pentru coletele mai mici de 150 de euro.
În prezent, expeditorii din Asia evită aceste taxe trimițând comenzile în pachete multiple, astfel încât valoarea fiecărui colet să rămână sub pragul de taxare.
În România, între 100.000 și 200.000 de colete expediate din China intră zilnic în țară de la Temu și Shein, toate fiind transportate pe calea aerului. Aceasta asigură livrarea rapidă a produselor, de obicei în mai puțin de o săptămână.
Depozitele din vestul României procesează zilnic aproximativ 50.000 de colete din Asia, un număr triplu față de anul precedent.
Un exemplu relevant este un depozit din Cluj-Napoca, unde se procesează 5.000 de pachete pe oră de la Temu și Shein, pregătite pentru livrare rapidă.
Cornel Morcov, reprezentant al unei firme de curierat, a declarat, potrivit Știrile Pro TV, că mulți clienți care preferau cumpărăturile tradiționale s-au îndreptat acum către comerțul online, în mare parte datorită acestor platforme.
Conform Forbes, creșterea rapidă a volumului de colete a dus la mai mult decât dublarea tarifelor de transport, având și un impact semnificativ asupra mediului.
Uniunea Europeană pregătește schimbări
Uniunea Europeană pregătește modificări ale regimului taxelor de import. În prezent, pachetele cu o valoare mai mică de 150 de euro nu sunt supuse taxelor vamale, dar această regulă ar putea fi schimbată pentru a combate evitarea plății taxelor prin fragmentarea comenzilor.
În Franța, Adunarea Națională a votat deja în unanimitate o taxă de mediu pentru comenzile făcute pe aceste platforme.
Cristian Pelivan, director executiv al ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online), a subliniat metodele ingenioase folosite pentru a evita plata taxelor, menționând că multe comenzi sunt împărțite în mai multe colete pentru a nu depăși pragul de 150 de euro.
Aceasta creează o competiție neloială și un avantaj ilegal pentru aceste platforme. Comisia Europeană a raportat că anul trecut au intrat în Uniune două miliarde de colete cu o valoare sub 150 de euro, dintre care pentru 65% s-ar fi datorat taxe vamale.
Asociațiile europene de consumatori au depus plângeri la Comisia Europeană împotriva platformelor Temu și Shein, acuzându-le de manipularea clienților și de încălcarea regulamentelor UE privind comerțul online.
În România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a avertizat publicul să fie precaut cu privire la calitatea produselor din Asia, subliniind că nu toate produsele importate sunt de calitate superioară.