TikTok ar putea da dependență copiilor. Uniunea Europeană pune piciorul în prag
Uniunea Europeană a făcut progrese semnificative în controlarea a ceea ce percepe ca fiind caracteristici potențial dăunătoare ale platformelor de socializare. TikTok, în special, s-a aflat sub atenția UE, pe fondul criticii aduse funcției de recompensă a TikTok Lite.
TikTok Lite, sub lupa UE
Această funcție, descrisă de comisarul european pentru digital drept „toxică” și comparabilă cu substanțe care dau dependență precum țigările, a determinat ByteDance, proprietarul TikTok, să o suspende.
Această decizie vine într-un moment dificil pentru TikTok, de vreme ce președintele Biden a semnat lege care obligă ByteDance să vândă operațiunile din SUA sau să se confrunte cu interzicere.
Lite, o versiune a aplicației lansată recent în Franța și Spania, le permite utilizatorilor să câștige recompense prin interacțiunea cu conținutul, cum ar fi vizionarea și aprecierea videoclipurilor.
Aceste recompense pot apoi fi schimbate pentru diverse avantaje, inclusiv vouchere Amazon sau moneda virtuală TikTok folosită pentru a le oferi bacșiș creatorilor.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a ridicat semne de întrebare cu privire la potențialul acestei funcții de „sarcină și recompensă” de a promova dependența, în special în rândul copiilor.
Platforma de socializare nu se află pentru prima dată în atenția autorităților europene
În timp ce recunoaște decizia TikTok de a suspenda funcția în UE, Breton a subliniat și că investigațiile în curs împotriva platformei cu privire la caracterul creator de dependență persistă.
Breton a avertizat anterior ByteDance cu privire la investigația formală a UE în ceea ce privește posibilele încălcări ale Digital Services Act (DSA), o legislație menită să protejeze consumatorii în mediul digital.
Această legislație oferă autorităților europene puteri de aplicare semnificative, inclusiv capacitatea de a impune amenzi de până la șase procente din veniturile globale ale unei companii.
Suspendarea funcției de recompensă a TikTok Lite reprezintă primul exemplu concret al utilizării puterilor de aplicare a DSA de către UE împotriva unei platforme de social media.
Aceasta nu este prima dată când TikTok a fost supus investigației UE în acest an. O altă investigație lansată în februarie s-a concentrat pe TikTok și Meta (fostul Facebook) în ceea ce privește gestionarea confidențialității și siguranței minorilor.