Tehnologie

Cum poți „învia” morții cu inteligența artificială. Cât de sănătoase sunt fantomele digitale pentru creierul celor vii, de fapt

În fond, readucerea la viață a cuiva drag care a decedat poate părea o operațiune miraculoasă, dar și posibil puțin înfricoșătoare, dar nu neapărat ceva ce n-ar încerca absolut oricine. Totuși, este sănătos să facem asta?

Psihoterapeuții care cercetează modul în care tehnologia AI poate fi folosită pentru a îmbunătăți intervențiile terapeutice, se declară intrigați de apariția ghostboților.

Mai mult rău decât bine

Resuscitarea unei persoane decedate sub formă de avataruri are potențialul de a provoca mai mult rău decât bine, perpetuând și mai multă confuzie, stres, depresie, paranoia și, în unele cazuri, psihoză.

Dezvoltările recente în domeniul inteligenței artificiale au condus la crearea ChatGPT și a altor asemenea care le permit utilizatorilor să aibă conversații sofisticate asemănătoare cu cele umane.

Folosind tehnologia deep fake, software-urile AI pot crea o reprezentare virtuală interactivă a unei persoane decedate folosind conținutul digital, cum ar fi fotografii, e-mailuri și videoclipuri.

Fantomele digitale ar putea fi un confort pentru cei îndurerați, ajutându-i să se reconecteze cu cei dragi care nu mai sunt. Ar putea oferi oportunitatea utilizatorului de a spune unele lucruri sau de a pune întrebări la care nu au avut șansa să răspundă când persoana decedată era încă în viață.

Fantomele AI, dăunătoare pentru psihicul uman

Fantomele AI ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea mintală a oamenilor care trec prin doliu.

Doliul necesită timp și există multe etape diferite care pot avea loc pe parcursul a multor ani. Cei aflați în doliu ar putea să se gândească frecvent la persoana decedată.

Ar putea să își amintească vechile întâmplări și este destul de comun ca o persoană aflată în doliu să viseze mai intens despre persoana pierdută.

Psihanalistul Sigmund Freud era preocupat de modul în care ființele umane răspund la experiența pierderii. A remarcat dificultățile adăugate potențiale pentru cei în doliu dacă există o elemente negative care s-au petrecut în jurul unei morți.

De exemplu, dacă o persoană avea sentimente ambivalente față de cineva și acea persoană a murit, cealaltă persoană ar putea rămâne cu un sentiment de vinovăție. Sau dacă o persoană a murit în circumstanțe cumplite, cum ar fi un omor, o persoană aflată în doliu ar putea găsi mai dificil să accepte realitatea.