Inteligența artificială, mai bună la descoperirea geolocației ca un om. Cât de eficient este AI, de fapt
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat un tip de inteligență artificială care poate localiza rapid o fotografie.
Inteligența artificială vine în ajutorul fotografilor
Mulți fotografi și editori de fotografii s-au confruntat cu imagini despre care nu știau locația exactă, dar ar fi dorit să o afle.
În timp ce noua tehnologie AI ajută la această sarcină, alții au subliniat preocupările legate de confidențialitate.
Predicting Image Geolocations, sau PIGEON pe scurt, a fost antrenat cu date de la Geoguessr, un joc în care playerul primește o imagine aleatorie din Google Street View și trebuie să ghicească locația.
Pentru a evalua cât de bun este PIGEON, cei trei studenți care au creat programul l-au pus să concureze cu unul dintre cei mai buni jucători Geoguessr din lume, Trevor Rainbolt.
„Nu a fost primul AI care a jucat împotriva lui Rainbolt,”, a declarat Silas Alberti, unul dintre studenții care au creat PIGEON.
Vezi și: Giganții de inteligență artificială, mai „secretoși” decât ar fi bine pentru omenire. Ce s-a aflat
Cât de bun este PIGEON
Studenții afirmă că PIGEON poate ghici corect țara în care a fost făcută o fotografie în 95% din cazuri și în interiorul unui cerc de 25 de kilometri față de locația reală. Poate observa indicii pe care oamenii nu le observă, precum vegetația, solul și vremea.
PIGEON a fost antrenat pe un set de date de 500.000 de imagini Street View.
Cei trei studenți de la Stanford spun că avantajele tehnologiei includ ajutorul în studiile biologice sau identificarea drumurilor unde s-au prăbușit liniile de energie.
Cu toate acestea, Jay Stanley, analist de politică la Uniunea Americană pentru Libertățile Civile, a declarat pentru NPR că îl preocupă faptul că, dacă tehnologiile precum PIGEON devin larg disponibile, ar putea fi folosite în scopuri dăunătoare, cum ar fi supravegherea guvernamentală sau chiar hărțuirea.