Tehnologie

VIDEO Filmări la viteza luminii, direct pe YouTube. Clipul care îți arată ce se întâmplă când tehnologia și știința își dau mâna

Dacă obișnuiești să colinzi în lung și în lat internetul, probabil ai auzit deja de Slow Mo Guys, niște YouTuberi pasionați să filmeze absolut totul, de la arme de foc declanșate, până la Will Smith care manevrează un aruncător de flăcări uriaș, totul în mișcare lentă.

Vezi și: Funcția nouă de la YouTube la care nu te așteptai: ce poți face de acum pe platforma de videoclipuri

Cum s-au pregătit acești YouTuberi de test

După mai bine de un deceniu de activitate, echipa s-a întrebat dacă ar putea să încerce să filmeze cel mai rapid lucru care a existat vreodată.

Aceasta, desigur, este lumina, care călătorește la limita absolută de viteză a Universului: aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă.

Pentru a realiza acest lucru, YouTuberii aveau nevoie de echipament specializat, pe care l-au găsit la CalTech, Statele Unite ale Americii.

„Am filmat cu rate de cadre foarte mari. Este vorba despre până la jumătate de milion, lucru care nu trebuie ignorat”, explică unul dintre YouTuberi, în clipul pe care îl poți vedea atașat în subsolul acestui articol.

„Camera de la CalTech o face de rușine pe a noastră pentru că e capabilă să tragă 10 trilioane de cadre pe secundă. Pentru referință, asta înseamnă de 20 de milioane de ori mai mult decât cel mai rapid lucru pe care l-am filmat vreodată pe acest canal”, se menționează, de asemenea, în clip.

Vezi și: Ce se întâmplă cu timpul atunci când călătorești cu viteza luminii: explicația cercetătorilor

Rezultatul, absolut fabulos. Viteza luminii, filmată

Cu acea rată de cadre, cercetătorul Peng Wang, care i-a asistat la departamentul de Fotografie Ultra Rapidă Comprimată, i-a asigurat că vor putea vedea viteza luminii. Sau, mai precis, că vor vedea lumina parcurgând lungimea unei sticle în 2.000 de picosecunde de filmare.

Echipa explică că respectiva cameră detectează doar lumina în sine, iar sticla este suprapusă ulterior. Cu toate acestea, rezultatul este spectaculos, după cum poți vedea: capturarea luminii în mișcare, la 10 trilioane de cadre pe secundă.

Vezi și: Secretele YouTube: ce nu știai despre cel mai mare site cu videoclipuri de pe internet