Inteligența artificială te „citește” mai bine ca oricând. Recordul pe care l-a atins, de curând
Oamenii de știință au reușit să folosească inteligența artificială pentru a reconstrui imagini exclusiv din activitatea cerebrală a persoanelor, cu o precizie de peste 75%.
AI-ul, capabil să „te citească”
Potrivit ziarului japonez The Mainichi, reconstituirea imaginilor din activitatea cerebrală este, de obicei, posibilă doar atunci când un subiect vede efectiv imaginile cu proprii ochi sau când tipul de imagini, cum ar fi fețele, literele sau figurile simple, au fost specificate.
Cu toate acestea, o echipă de cercetători de la Institutul Național pentru Știință și Tehnologie Cuantică (QST) din Japonia a demonstrat că este posibil să reconstruiști imagini complexe cu AI, bazate aproape în întregime pe gândurile unei persoane.
Într-un articol publicat în revista Neural Networks, de luna trecută, oamenii de știință au dezvăluit cum au înregistrat activitatea cerebrală a subiecților care au vizualizat 1.200 de imagini diferite în timp ce se aflau într-un aparat de rezonanță magnetică funcțională (fMRI).
Inteligența artificială, din ce în ce mai bună
The Mainichi raportează că tabelul de scoruri cu aproximativ 6,13 milioane de factori precum culoarea, forma și textura a fost, de asemenea, creat folosind AI-ul pentru a recunoaște imaginile.
Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, un program de traducere a semnalelor neurale care să asocieze activitatea cerebrală cu tabelul de scoruri, creând noi tabele de scoruri atunci când se introduc activități cerebrale.
Subiecții au fost apoi prezentați cu un alt set de imagini diferite de cele 1.200 originale, iar activitatea lor cerebrală a fost măsurată sub fMRI după 30 de minute până la o oră, în timp ce li s-a cerut să-și imagineze ce fel de imagine au văzut.
Folosind aceste înregistrări, traducătorul de semnale neurale a creat apoi tabele de scoruri. Aceste tabele au fost introduse într-un alt program AI generativ pentru a reconstrui imaginea, trecând printr-un proces de revizuire în 500 de etape.
Potrivit publicației, metoda revoluționară a oamenilor de știință le-a permis să reconstruiască imagini originale cu o rată de precizie de 75,6%, un pas semnificativ față de eforturile anterioare, care au avut o rată de precizie de 50,4%.
Cercetătorii cred că tehnologia ar putea fi benefică în domeniul medical, în special acolo unde anumite persoane au pierdut capacitatea de a comunica verbal și ar putea duce la noi forme de comunicare.