Tehnologie

VIDEO Roboții care se transformă în mașină devin realitate. Cât vor costa, care este deosebirea față de cei din ”Transformers”

Chiar dacă nu este vorba de a călători cu viteză warp, ca în „Star Trek”, o companie japoneză a creat roboții care se transformă în mașină, așa cum, probabil, ai văzut în franciza „Transformers”. Există, totuși, unele deosebiri față de cei din pelicula cinematografică de mare succes.

Personajele din „Transformers” devin o realitate

Roboții care se transformă în mașină, asemănători cu cei pe care i-ai văzut în seria de filme „Transformers”, devin realitate. Compania japoneză Tsubame Industries preia deja cinci precomenzi pentru noul său robot „Archax”, la prețul de 2,6 milioane de dolari.

Totuși, spre deosebire de cei din „Transformers”, Archax are nevoie de un șofer uman care îl pilotează din interior. Pilotul operează robotul cu o greutate de 3,5 tone folosind două joystick-uri, două pedale și un panou tactil, în timp ce urmărește lumea exterioară prin mai multe camere și ecrane.

Citește și: VIDEO Trailerul oficial pentru Transformers: Rise of the Beasts, lansat: când vezi filmul la cinema

Specialiștii care au realizat robotul spun că au fost motivați în mod special de „transformarea lumii science fiction în realitate științifică” în crearea robotului/mașină de 4,5 metri lungime.

Ce pot face roboții care se transformă în mașină

Deși este minunat să vezi cum o mașină devine un robot cu brațe și pumni mobile sau un robot se micșorează în ceva asemănător cu o mașină, nu te aștepta prea curând să rulezi cu prea mare viteză.  Robotul care se transformă în mașină – ce are roți la capătul membrelor sale – nu poate merge și atinge o viteză maximă de doar 10 kilometri pe oră, spre limita superioară a vitezei de mers pe jos.

Anunțul companiei japoneze vine la scurtă vreme după ce o firmă americană, Agility Robotics, a anunțat că își construiește prima fabrică de roboți bipezi în Oregon, SUA.

Citește și: Roboții care salvează pensionarii de la singurătate și depresie

Astfel, compania – care a creat și robotul biped Digit – deschide o fabrică de producție în Salem, Oregon, care-i va oferi acesteia capacitatea de a produce peste 10.000 de roboți umanoizi pe an. Fabrica de 70.000 de metri pătrați numită „RoboFab” este programată să se deschidă în cursul acestui an și va angaja peste 500 de muncitori în Salem.

Prima fabrică de roboți umanoizi „în serie”

Astfel, Agility Robotics spune că instalația sa va folosi și propriul său Digits, robotul umanoid deja faimos, în noua fabrică. Robotul Digits va ajuta la mutarea, încărcarea și descărcarea mărfurilor din depozit.

Mai exact, compania spune că unii clienți se pot aștepta la livrarea primilor Digits în 2024, cu disponibilitate generală pe piață în 2025. Într-o declarație, Damion Shelton, co-fondator și CEO al Agility Robotics, a explicat că obiectivul final al creării de roboți umanoizi Digits este de a „rezolva probleme dificile, problemele din forța de muncă actuală, cum ar fi rănile, epuizarea, fluctuația mare de afaceri și golurile de muncă de nerezolvat”.

Citește și: Se construiește prima fabrică de roboți umanoizi: unde se va afla, cine o creează

Deși roboți umanoizi au mai fost creați și de alte companii, este pentru prima oară când aceștia vor fi produși „în serie”, în mii de exemplare. Rămâne de văzut peste cât timp și roboții care se transformă în mașină vor putea fi fabricați într-un ritm asemănător.