Tehnologie

Conținutul Wikipedia se poate îmbunătăți cu ajutorul AI: Ce face programul SIDE

Un studiu arată că un program AI ar putea verifica citările Wikipedia, îmbunătățind calitatea conținutului de pe enciclopedia online. Poate AI să facă ordine în enciclopedia digitală a internetului, organizată de scriitori din întreaga lume?

Nu poți avea încredere în tot ce scrie pe o pagină Wikipedia, motiv pentru care este important să te referi la sursele originale citate în notele de subsol. Dar uneori, chiar și sursele primare te pot duce în derizoriu. Cercetătorii au dezvoltat o IA axată pe îmbunătățirea fiabilității referințelor de pe enciclopedia virtuală prin antrenarea algoritmilor, pentru a identifica citările de pe site-ul web care sunt îndoielnice.

Wikipedia se „curăță”

Programul, numit SIDE, face două lucruri: verifică dacă o sursă primară este corectă și sugerează altele noi. Cu toate acestea, AI funcționează pe baza ipotezei că o afirmație Wikipedia este adevărată. Aceasta înseamnă că, deși poate verifica validitatea unei surse, nu poate verifica, de fapt, afirmațiile făcute într-o intrare.

Într-un studiu, oamenii au preferat citările sugerate de AI față de cele inițiale 70 la sută din timp. Cercetătorii au descoperit că în aproape 50% din cazuri, SIDE a prezentat o sursă care era deja folosită de Wikipedia ca referință de top. Și 21 la sută din timp, SIDE a fost cu un pas înainte când a emis o recomandare care a fost deja considerată adecvată de adnotatorii umani în studiu.

Vezi și Cum a fost descoperită cea mai mare farsă de pe Wikipedia: ce înseamnă dezinformarea, cu adevărat

Vezi și O femeie a falsificat istoria rusă pe Wikipedia timp de peste un deceniu: cât de multă încredere poți avea în enciclopedia online

În timp ce AI pare să demonstreze că poate ajuta în mod eficient un editor să verifice afirmațiile Wikipedia, cercetătorii admit că programele alternative ar putea depăși designul lor actual atât în ceea ce privește calitatea, cât și viteza. SIDE este limitat în capabilitățile sale – și anume, programul ia în considerare doar referințele corespunzătoare paginilor web.

Vezi și Meta vrea să verifice informațiile de pe Wikipedia: cum face asta prin inteligența artificială

În realitate, Wikipedia citează cărți, articole științifice și informații prezentate prin alte medii dincolo de text, cum ar fi imagini și videoclipuri. Dar dincolo de limitele sale tehnice, întreaga premisă a Wikipedia este că orice scriitor de oriunde ar putea atribui o referință unui subiect. Cercetătorii sugerează că utilizarea Wikipedia în sine ar putea limita studiul. Ei fac aluzie la faptul că persoanele care introduc citări în site-ul web ar putea face părtinire în funcție de natura subiectelor în cauză.