Tehnologie

Hackerii au „furat” ADN-ul unui milion de oameni: Ceea ce vor face cu el este șocant, ce spun specialiștii

Hackerii au „furat” ADN-ul a un milion de oameni. În lumina evenimentelor mondiale recente, un atac cibernetic la firma de testare ADN 23andMe la începutul acestei luni nu a făcut multe titluri.

De ce au furat hackerii datele

Compania populară oferă utilizatorilor o defalcare cuprinzătoare a strămoșilor pe baza ADN-ului lor și, conform datelor scurse online, clienții săi îi includ pe Elon Musk și Mark Zuckerberg – deși acest lucru nu a fost verificat.

Încălcarea datelor nu a fost o violare a sistemelor companiei, ci o țintire în masă a utilizatorilor individuali, ceea ce este cunoscut sub numele de atac de „încărcare de acreditări”. Aici, hackerii testează numele de utilizator și parolele de la hack-urile anterioare pentru a vedea dacă oamenii folosesc aceleași detalii, scrie Metro.co.uk. Este echivalentul digital al hoților oportuniști care încearcă toate ușile de pe o stradă.

Vezi și Ce este legea securității cibernetice, cum afectează românii: SRI, semnificativ mai puternic

Vezi și iPhone 15 este deja subiect de fraude online: cum profită hackerii de cea mai mare lansare de smartphone de anul acesta

Astfel de hack-uri nu sunt neobișnuite, dar acest lucru a ridicat o mare întrebare – la ce folosește ADN-ul tău unui hacker? Pentru a clarifica, conform 23andMe, și din informațiile postate online, nu au fost preluate informații genetice reale. Au fost accesate date de cont la nivel înalt, cum ar fi informații personale și defalcarea ascendenților geografici ai utilizatorilor.

Aceasta arată de unde provin genele unei persoane. De exemplu, un utilizator poate avea 50% moștenire irlandeză, 25% norvegiană, 12,5% galez și 12,5% baltice.

Ce spun specialiștii

Iată ce spun specialiștii.

„Valoarea principală a acestui hack va consta în informațiile personale care ar putea fi folosite în escrocherii mai târziu”, spune profesorul Alan Woodward, specialist în securitate cibernetică de la Universitatea din Surrey.

„Nume, adrese, numere de telefon, informații personale generale – hackerii tind să vândă aceste lucruri escrocilor, care pot scrie apoi e-mailuri spam ce sunt mai direcționate.

„Dar în ceea ce privește informațiile genetice în sine, aceasta poate avea o anumită valoare în viitor, dar astăzi nu văd cum ar fi monetizat-o – aș spune că este un hack destul de oportunist. Aș fi mai îngrijorat dacă cineva ar avea amprentele mele. Datele biometrice, cum ar fi fața ta, amprentele tale, nu pot fi modificate odată ce sunt publicate și pot fi folosite pentru a accesa lucruri”.

Vezi și Metoda inedită a unui hacker de a sparge serverele Rockstar Games. Cum a făcut asta fără tehnologie de ultimă oră

Dar informațiile generate de testele ADN comerciale nu se limitează la geografie. Rezultatele împărtășesc și predicții medicale, arătând probabilitatea de a dezvolta anumite boli sau caracteristici, cum ar fi Alzheimer, diabet sau chelie.

„Aceste informații pot fi importante într-o zi în societate, poate pentru companiile de asigurări”, spune profesorul Woodward

„Este unul dintre acele lucruri pe care ai prefera să nu le ai acolo, pe internet, dar probabil că nu te va pune în pericol acum”.

Cu toate acestea, informațiile medicale furnizate de aceste teste ridică îngrijorări cu privire la „hacking-ul ADN”.