Tehnologie

Inteligența artificială încă are nevoie de oameni. Ce greșeli face când învață „de capul ei”

Un studiu a constatat că antrenarea generatoarelor de imagini AI cu imagini AI produce rezultate proaste.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford și Universitatea Rice au descoperit că modelele de inteligență artificială generativă au nevoie de „date reale proaspete” sau calitatea rezultatelor scade.

Aceasta este o veste bună pentru fotografi și alți creatori, deoarece cercetătorii au descoperit că imaginile sintetice dintr-un set de date de antrenament vor amplifica detaliile care îi fac pe oameni să pară din ce în ce mai puțin oameni.

Inteligența artificială o ia razna

Echipa de cercetare a numit această afecțiune AI Model Autophagy Disorder, sau MAD pe scurt. Autofagia înseamnă autoconsum, în acest caz, generatorul de imagini AI își consumă propriul material pe care îl creează.

„Fără suficiente date reale proaspete în fiecare generație a unei bucle autofage, modelele generative viitoare sunt sortite eșecului și anume: ca calitatea (precizia) sau diversitatea (reamintirea) lor să scadă progresiv”, scriu cercetătorii, în studiu.

Dacă lucrarea de cercetare se va dovedi a fi corectă, înseamnă că AI nu va putea dezvolta o fântână nesfârșită de date. În loc să se bazeze pe propriile forțe, AI va avea în continuare nevoie de imagini reale, de înaltă calitate, pentru a continua să progreseze. Înseamnă, evident, că AI va avea nevoie de fotografi.

Având în vedere că agențiile și fotografii știu deja că proprietate intelectuală le-a fost folosită în masă pentru a instrui generatoarele de imagini AI, această ciudățenie tehnologică poate obliga companiile AI să licențieze datele de formare.

De când au apărut, DALL-E și Midjourney, companiile din spatele noilor instrumente incredibile au insistat să folosească date „disponibile public” pentru a-și antrena modelele. Dar asta include fotografiile protejate prin drepturi de autor, de asemenea, din păcate.

Așadar, în concluzie, se pare că lupta cu inteligența artificială nu este una pierdută (încă) pentru omenire.