Sistemul de avertizare în caz de cutremur de pe Android nu a funcționat în Turcia: care este explicația Google
Google s-a mândrit cu crearea unei funcții ce le permite utilizatorilor de telefoane cu sistem Android să primească o avertizare înainte de producerea unui cutremur. Pe 6 februarie 2023, Turcia a fost zguduită de un seism ce a dus la moartea a aproape 50.000 de oameni, iar sistemul de alertare mult lăudat nu a funcționat.
Sistemul de avertizare în caz de cutremur de pe Android nu a funcționat în Turcia
Sistemul Google de avertizare în caz de cutremur ar fi trebuit să transmită date în timp real utilizatorilor săi, pentru a se proteja, dar acest lucru nu s-a întâmplat în cazul cutremurului major ce a lovit Turcia, pe 6 februarie.
Investigatorii BBC au declarat că niciuna dintre cele câteva sute de persoane din trei orașe turcești cu care au vorbit nu a primit vreo alertă înainte ca primul seism să lovească, scrie engadged.com.
Doar un număr limitat de utilizatori ai sistemului Android au primit o avertizare cu câteva secunde înaintea replicii, tot puternice, ce a urmat.
Șeful de produs de la Google, Micah Berman, a afirmat pentru BBC că milioane de oameni din Turcia ar fi primit avertizări de cutremur, deși compania nu a publicat date care să ateste o notificare atât de răspândită.
Google doar a arătat o serie de postări de pe rețelele sociale, de la persoane care pretindeau că au primit avertizări, dar numai una dintre acestea s-a referit la primul cutremur, cel mai devastator.
Care este explicația Google
Berman a comentat acest lucru spunând că nu are „un răspuns clar” la faptul că rețelele sociale au fost „tăcute” în privința acestor alerte, dar a precizat că natura unui cutremur și fiabilitatea accesului la internet pot afecta sistemul.
Android Earthquake Alert System (Sistemul de Alertă de Cutremur Android) utilizează accelerometrul din telefoane – un senzor ce sesizează schimbările de poziție ale dispozitivului – pentru a difuza avertizările către utilizatori.
Dacă multe telefoane vibrează în același timp, Google poate folosi datele colective pentru a depista epicentrul și magnitudinea unui cutremur, trimițând automat o alarmă către persoanele care sunt mai periclitate – prin locul în care se află – de seism.
Avertizarea este dată cu mai puțin de 60 de secunde înainte de producerea cutremurului, dar, adesea, poate fi un timp suficient pentru ca cei alertați să se pună la adăpost. Teoretic, tehnologia îi poate ajuta pe cei din zonele în care avertizările convenționale nu funcționează.
Îngrijorarea este că sistemul de avertizare în caz de cutremur ar putea cădea în timpul unui seism puternic, de 7-8 grade Richter. Și chiar dacă rămâne funcțional, nu este foarte clar cât de mulți oameni ar trebui să primească alerta și câți chiar ar primi-o în asemenea cazuri.
Fără mai multe date, nu este sigur că alerta de cutremur de pe Android poate fi un înlocuitor real al avertizărilor clasice făcute prin intermediul radioului și televiziunii.