Tehnologie

INTERVIU Românul care a pus toți asistenții de inteligență artificială într-un loc: librăria online folosită de milioane

Inteligența artificială face parte, deja, din viața fiecăruia dintre noi și va continua să evolueze. Desigur, are avantajele sale, însă unii cred că va fi periculoasă: ne va lua joburile, va ajunge să se revolte împotriva noastră și așa mai departe.

Cu toate astea, există mii de aplicații bazate pe AI care ne ajută în viața de zi cu zi, iar cu ajutorul lor suntem mai eficienți la locul de muncă. Astfel, Andrei Nedelcu a creat o bază de date care conține cele mai importante aplicații bazate pe AI. Este, practic, cea mai mare bază de date de aplicații de AI, accesat lunar de milioane de utilizatori din întreaga lume. Redacția Playtech a discutat cu Andrei despre cum a dezvoltat acest site și încotro crede el că se îndreaptă inteligența artificială.

Andrei Nedelcu

Playtech: Cum ai lansat platforma www.theresanaiforthat.com și cum funcționează?

Andrei: Am lansat-o în decembrie, anul trecut. Cu câteva luni în urmă lansasem DiffusionDB, un agregator focusat pe aplicațiile de generare de imagini bazate pe Stable Diffusion. Era o goană după aur, țin minte că Hacker News și Reddit erau pline de astfel de aplicații. În 15 ani de când stăteam pe Reddit și Hacker News nu mai văzusem așa entuziasm. Pentru DiffusionDB făcusem o listă de 400 de aplicații, dar pe lângă lista principală, mai aveam o listă cu aplicații de alte feluri care nu foloseau Stable Diffusion.

La un moment dat, lista secundară devenise mai mare decât cea principală, așa că am decis să fac un alt site mai generic. Așa s-a născut TAAFT. Conceptul era simplu: o listă cu toate AI-urile care există, dar și o scurtă explicație despre ce face fiecare AI. În timp, am adăugat și alte funcționalități care mi se păreau interesante, cum ar fi un timeline al capabilităților AI-urilor. Practic, îți arată cum a evoluat domeniul inteligenței artificiale în timp și ce capabilități noi apar în fiecare zi.

Playtech: Care e părerea utilizatorilor? Ai cumva niște statistici legate de gradul de satisfacție al celor care intră și caută pe site tool-uri de AI?

Andrei: Nu am date cantitative, doar calitative. Primesc zilnic mail-uri de mulțumire de la utilizatori. La momentul actual, sunt peste trei milioane de utilizatori lunari și sute de mii de căutări pe zi. E cel mai vizitat agregator de AI.

Playtech: Top 3 aplicații de AI pe care le folosești sau pe care le recomanzi de pe site-ul tău.

Andrei: Sunt câteva aplicații pe care le folosesc constant și fără de care nu aș mai putea să lucrez așa cum lucrez acum. O să le pun în ordinea importanței:

ChatGPT 4: îl folosesc pentru tot, de la programare la strategii de business, întrebări de cultură generală, contracte, tweet-uri etc. Absolut indispensabil.
GitHub Copilot: pentru programare, mi-a dublat productivitatea.
Rewind AI: doar pentru Mac, înregistrează tot ce apare pe ecran și îți permite să te întorci în timp și să vezi ce ai făcut acum X zile, dar și să cauți în tot textul pe care l-ai văzut vreodată. Poate și înregistra și transcrie nonstop cu ajutorul microfonului, dar eu unul nu folosesc funcția asta.

Playtech: Există o “rețetă” ideală pentru a crea o aplicație de AI de succes? Ce trebuie să știe/facă cineva care vrea să dezvolte o asemenea aplicație?

Andrei: Sunt trei ingrediente care contribuie la succesul unei aplicații AI: a fi primul pe piață, user experience și distribuția. Dacă ești primul pe piață, ai un avantaj foarte mare datorită cererii mari. Avantajul acesta ține cam 3-6 luni. Ideal este ca în acest timp să încerci să acaparezi un canal de distribuție, cum ar fi Twitter, Tiktok sau Google. Odată ce ai rezolvat partea de distribuție, trebuie să rezolvi User Experience, că să păstrezi utilizatorii. Aici s-a blocat Threads de la Meta, care are distribuție, dar nu reușește să țină oamenii în aplicație.

Playtech: Ai în imaginația ta un instrument AI pe care ți l-ai dori, dar nu a fost creat încă? Ce ai vrea să facă inteligența artificială perfectă pentru tine?

Andrei: Cred că o să avem asistenți personali care rulează local pe telefon și care vor avea acces la toate datele noastre. De asemenea, vor acționa ca intermediari între noi și restul lumii. Mă aștept ca Apple și Google sa dezvolte propriile versiuni de asistenți, dar e posibil să mai dureze un an sau doi.

Playtech: Care e părerea ta despre inteligența artificială, în general? Încotro crezi că se îndreaptă, care sunt avantajele și dezavantajele?

Andrei: Sunt mult mai puține limitări în lumea biților decât în lumea atomilor și progresul este mult mai rapid. Mă aștept să avem superinteligența artificială în următorii zece ani. E imposibil de prevăzut ce se va întâmpla apoi, de aceea se folosește termenul de “singularitate”. Pare plauzibil ca omenirea să încerce să oprească dezvoltarea de AI, așa cum a făcut în domeniul nuclear sau cu ingineria genetică pe oameni. E posibil chiar să reușească. Dacă, în schimb, continuă dezvoltarea, sper să avem cât mai multe superinteligențe și nu doar una singură. Majoritatea scenariilor apocaliptice presupun existența unei singure superinteligențe. În momentul în care există o multitudine de astfel de superinteligențe, intervin probleme de coordonare între ele și scad șansele să fie monopol.

Playtech: Cum percepi legătura dintre inteligența artificială și piața muncii în 2023? Dar peste zece ani? Ne pregătim de o transformare similară cu revoluția industrială de la începutul secolului trecut?

Andrei: Înțeleg că mulți fac comparația cu revoluția industrială, care a adus slujbe mai multe și mai bune decât înainte. Cred că această comparație e corectă, dar nu și specia. Este mai probabil să ni se întâmple ce li s-a întâmplat cailor după revoluția industrială. Vestea bună e că acum sunt mai mulți cai ca niciodată și au o existență mult mai ușoară. Vestea proastă este că utilitatea lor se rezumă, în mare parte, la a fi animale domestice.

Singurul caz în care munca va dispărea cu totul este dacă o civilizație mult mai avansată (cel mai probabil, artificială) ne va păstra ca pe un soi de animale domestice sau ca pe o rezervație naturală. Altfel, cred că o sa continuăm să jucăm jocuri de statut și astfel, vor exista mereu ocupații. Numai că mă aștept ca ele să fie foarte diferite față de slujbele de acum. Dar, înainte să se întâmple toate astea, cred că va fi un val foarte mare de inovație și bogăție mai mult sau mai puțin concentrată. O parte minoritară din această bogăție va veni din înlocuirea angajaților în anumite domenii. Pe site avem o secțiune „Jobs”, unde arătăm cam care este impactul asupra fiecărei meserii și ce instrumente AI impactează fiecare meserie.

Playtech: Sunt multe filme despre inteligența artificială. Ai unul favorit, de ce? 

Andrei: Nu prea mă uit la filme. Mi-a plăcut foarte mult serialul Silicon Valley, care atinge și tema inteligenței artificiale.