Inteligența artificială care ține loc de doctor vine de la Google și face o treabă fabuloasă
Inteligența artificială tinde să se insinueze în tot mai multe domenii. Dacă în mass-media deja roboții au început să ia locul jurnaliștilor, a venit rândul medicilor să se teamă pentru joburile lor. Iar ultima dovadă a eficienței AI vine de la Google care a dezvoltat un program ce poate ține cu succes locul doctorilor, cel puțin materie de diagnosticare a afecțiunilor.
Inteligența artificială care ține loc de doctor vine de la Google
Inteligența artificială devine tot mai performantă în diverse domenii. Deja, un program bazat pe AI, dezvoltat de Google, poate ține locul doctorilor cu succes.
Medicii de familie au început să raporteze că au pacienți care se îndreaptă tot mai mult către „Dr. Google”, pentru diagnostic.
Dar Google a mers mai departe prin programul denumit Med-PaLM, bazat pe inteligența artificială, ce înregistrează rezultate cel puțin la fel de bune ca un doctor, atunci când vine vorba de diagnosticarea afecțiunilor.
Gigantul tech a raportat în publicația Nature că ultimul său model, ce procesează un limbaj similar cu cel al ChatGPT, poate răspunde la întrebări medicale cu o acuratețe de 92%, conform Daily Mail.
Iar rezultatul este mult mai bun decât acuratețea de doar 80% oferită de răspunsurile la aceleași 80 întrebări date de nouă doctori umani din Regatul Unit, SUA și India.
Face o treabă fabuloasă
Deocamdată, inginerii de la Google dau asigurări că tehnologia nu reprezintă nicio amenințare pentru medicii specializați în medicină generală, precum cei de familie.
Dar programul a oferit răspunsuri detaliate și absolut corecte la întrebări dificile precum „poate fi tratată incontinența urinară?” sau „ce alimente trebuie evitate dacă suferim de o afecțiune dermatologică numită rozaceea?”.
Acest lucru ar putea conduce la implicarea tehnologiei respective în activitatea liniilor telefonice medicale de urgență, au explicat cercetătorii.
„Ne-am dori ca doctorii să poată avea încredere în acest program. Când oamenii caută informații medicale pe internet, se confruntă cu o abundență de informații, așa că ei pot greși și pot alege cea mai proastă variantă de soluționare a problemei cu care se confruntă.
În schimb, modelul bazat pe AI oferă răspunsuri scurte, dar profesioniste, fără nicio părtinire, citându-și sursele și exprimându-și orice incertitudine. Avem nevoie de așa ceva, într-un moment în care ducem o lipsă acută de experți medicali în diagnosticare”, a spus Dr. Vivek Natarajan, unul dintre autorii programului AI, Med-PaLM.
Cercetătorii vor acum să îmbunătățească performanțele programului pe viitor, pentru a oferi informații medicale de o calitate și mai ridicată.
Pentru asta, ei antrenează AI pe baza întrebărilor și răspunsurilor primite și oferite de medicii umani, pentru a putea evita folosirea de informații ce ar putea produce daune pacienților.