Tehnologie

VIDEO | Robotul umanoid care strânge pumnii: Viitorul robotizării umane tocmai a devenit (foarte) neliniștitor

Ceva se mișcă în lumea roboticii și nu vorbim doar de o roată sau un braț mecanic. Vorbim de un robot care, cu fiecare tresărire, ridicare de umeri sau pumn strâns, te face să-ți regândești complet ideea de inteligență artificială și corp uman replicat. Se numește Protoclone și este, conform creatorilor săi de la Clone Robotics, „cel mai precis robot anatomic din lume”.

Ceea ce îl diferențiază radical de restul roboților umanoizi este faptul că nu doar arată ca un om, ci este construit după o arhitectură musculo-scheletică aproape identică cu cea umană. Cu mușchi artificiali, ligamente, articulații și un schelet de 206 oase modelate fidel, acest robot nu doar că arată ca un om – se mișcă și simte spațiul la fel ca un om.

Într-un videoclip publicat pe 9 aprilie 2025, compania Clone Robotics – un startup polonez fondat în 2021 – a arătat lumii ce poate face cel mai nou prototip al său. Protoclone atârnă din tavan, iar în poziția sa plié, își mișcă umerii, capul, brațele și mâinile cu un realism care frizează neliniștea. Cei care au văzut clipul știu deja: mișcările sacadate, dar bine calibrate, evocă mai degrabă o marionetă posedată decât un simplu robot.

Secretul acestor mișcări stă în mușchii artificiali ai companiei, numiți „Myofibers”. Aceștia funcționează pe baza unui sistem hidraulic complex, alimentat cu apă și controlat de o pompă electrică de doar 500W, care simulează funcția inimii. Myofibers au fost creați special pentru a imita contracția musculară umană, dar – spun inginerii – sunt chiar mai rapizi decât fibrele musculare reale. De aici senzația de naturalețe stranie în fiecare mișcare a androidului.

În plus, robotul nu este controlat doar prin comenzi simple sau algoritmi de mișcare standard. Clone Robotics a dezvoltat pentru Protoclone un sistem sofisticat de senzori: 70 de senzori inerțiali pentru poziționarea membrelor, 320 de senzori de presiune pentru feedback muscular și patru camere de adâncime amplasate în craniu, care asigură percepția tridimensională a mediului.

Un corp uman… în varianta android

Unul dintre cele mai impresionante detalii despre Protoclone este structura sa anatomică. Spre deosebire de majoritatea roboților care folosesc brațe articulare simplificate și cadre metalice rigide, Protoclone are toate cele 206 oase ale corpului uman, realizate din polimeri ușori, dar rezistenți.

Articulațiile robotului sunt proiectate pentru a imita fidel mobilitatea umană. De exemplu, articulațiile umărului, formate din scapulă, claviculă și humerus, oferă un total de 20 de grade de libertate, în timp ce articulațiile mâinilor adaugă alte 26. Doar partea superioară a trunchiului are 164 de grade de libertate, un nivel de complexitate nemaiîntâlnit până acum în roboții umanoizi.

Toate aceste componente – oase, mușchi artificiali, tendoane sintetice și senzori – sunt integrate într-un sistem biomecanic ce încearcă nu doar să imite, ci să înlocuiască mișcarea umană. De aici și sloganul pe care Clone Robotics îl folosește frecvent: „Nu construim doar roboți. Construim oameni artificiali.”

De la experiment viral la utilitate domestică

Deși la prima vedere Protoclone pare mai degrabă un experiment de laborator destinat viralizării online – lucru pe care l-a și reușit, dat fiind că primul clip din februarie 2025 a fost distribuit de milioane de ori – planurile Clone Robotics sunt mult mai ambițioase. Compania intenționează ca acest prototip să fie doar prima etapă în dezvoltarea unui android complet operațional, numit Clone Alpha.

Clone Alpha, odată finalizat, ar urma să meargă „natural”, să îndeplinească sarcini domestice precum aspiratul, gătitul sau spălatul rufelor, să socializeze („va da mâna cu prietenii tăi”) și să fie capabil chiar de dialoguri ingenioase. Practic, un înlocuitor uman de uz general, cu corp complet funcțional și reacții sociale de bază.

Acest lucru ridică însă numeroase semne de întrebare. Dincolo de implicațiile etice – legate de drepturile roboților, potențialul de înlocuire a forței de muncă umane sau riscul autonomiei – există și o întrebare simplă, dar profundă: cât de departe vrem, de fapt, să mergem cu robotizarea umanității?

Viitorul deja a început, dar nu știm unde se termină

Faptul că un robot poate avea un sistem vascular artificial, o rețea senzorială distribuită și o structură osoasă similară cu a unui om nu mai este ficțiune. Este știință pură, aplicată. Clone Robotics pare să fi spart un prag tehnologic important: acela dintre imitație și simulare fidelă.

Dacă în 2022 prezentau o simplă mână robotică ce prindea o minge, iar în 2024 un trunchi care putea flexa brațele, în 2025 au ajuns să suspende de tavan un android complet, care se mișcă asemenea unei ființe reale. Ce urmează? Picioare capabile să alerge? Roboți cu expresii faciale detaliate? Voci sintetice care exprimă emoții?

Mai mult decât atât, toate aceste realizări vin din partea unui startup fondat în Polonia – nu din Silicon Valley, nu din Japonia, nu din Coreea de Sud. Asta arată că revoluția robotică este globală și că inovația nu mai are granițe geografice.

Așteaptă-te ca în anii ce urmează să vezi din ce în ce mai des roboți umanoizi care nu doar seamănă cu noi, dar încep să acționeze, să interacționeze și poate chiar să învețe ca noi. Protoclone este doar primul pas. Dar este un pas care, prin forma și mișcarea lui stranie, ne obligă să reflectăm.