Tehnologie

Un interviu cu Bill Gates din 1984 dezvăluie profeția șefului Microsoft pentru AI, ce se întâmplă acum cu inteligența artificială

Un interviu din 1984 cu Bill Gates dezvăluie unele dintre primele idei ale cofondatorului Microsoft despre inteligența artificială (AI). La doar 29 de ani, Gates a discutat despre potențialul calculatoarelor de a „învăța” de la utilizatorii lor, într-o emisiune radio denumită „The Famous Computer Cafe”.

Viziunea timpurie asupra calculatoarelor personale

În 1984, Bill Gates a fost invitat la o emisiune radio pentru a vorbi despre planurile sale de a introduce calculatoarele personale (PC) în fiecare gospodărie. La acea vreme, Microsoft avea doar nouă ani și mai puțin de 900 de angajați. Doar 8,2% dintre gospodăriile din SUA aveau un computer personal, conform datelor Biroului de Recensământ al SUA.

Gates și-a exprimat convingerea că, în viitor, fiecare casă va avea un PC. „Sunt convins că, în cele din urmă, vom avea o mașină pe fiecare birou și o mașină în fiecare casă”, a spus el în interviu. Pentru a realiza acest lucru, Gates a subliniat importanța graficii pentru a face computerele mai accesibile și mai ușor de utilizat.

El a explicat că grafica va juca un rol esențial, permițând calculatoarelor să afișeze imagini, text „aratos” și documente „din viața reală”.

Primele idei despre AI

Un alt aspect important pe care Gates l-a menționat a fost capacitatea calculatoarelor de a „învăța”. „Un alt lucru pe care încercăm să-l facem cu computerul este să-l facem să învețe”, a spus Gates. „Adică, după ce l-ai folosit pentru o vreme, vei putea să te referi la ceva ce ai făcut anterior, astfel încât să nu trebuiască să repeți acele comenzi.”

El a adăugat că computerul va putea recunoaște greșelile în același mod în care ar face-o un coleg uman și va ajuta utilizatorul în procesul de lucru cu mașina. La acea vreme, Microsoft numea această tehnologie „software mai moale” (probabil cu sensul de adaptabil, maleabil), pe care Gates a descris-o drept „o piesă de cercetare foarte dificilă” pentru a aduce calculatoarele la acel nivel.

Când a fost întrebat dacă ideea este similară cu inteligența artificială, Gates a răspuns: „Da, este. Dar acel termen este destul de încărcat în acest moment. Când oamenii aud de inteligență artificială, se gândesc la roboți și lucruri care, știți, vor prelua lumea și așa mai departe. Software-ul mai ”moale” se referă la pașii simpli pe care îi putem face pentru a face mașina să învețe și să recunoască ce încerci să faci.”

Evoluția AI în viziunea lui Gates

La 40 de ani după acel interviu, Microsoft caută să integreze AI în suita sa de produse software, iar Gates, după ce a renunțat la funcția de CEO al companiei, prezice că tehnologia va aduce o nouă ordine mondială în care „agenții AI” sau asistenții personali digitali vor schimba modul în care oamenii interacționează cu computerele și „vor transforma industria software”.

Gates a spus în interviul din 1984 că, „în cazul extrem, odată ce software-ul devine 100% ”moale”, atunci vom fi atins nivelul de inteligență umană. Asta e foarte departe.”

Astăzi, ideile lui Gates despre AI sunt mai relevante ca niciodată, întrucât Microsoft și alte companii mari de tehnologie investesc masiv în dezvoltarea și integrarea inteligenței artificiale în produsele și serviciile lor. AI nu mai este doar un concept futuristic, ci o realitate care influențează și va continua să influențeze profund viața de zi cu zi.