Tehnologie

Trucul de pe Zoom care te poate ajuta să obții un job: Totul ține de privire, conform cercetătorilor

Deși nu mai suntem în izolare, interviurile online pentru joburi sunt încă foarte frecvente. Poate că îți place să poți lipi discret notițe în jurul ecranului sau poate că acestea sunt coșmarul tău personal, gata să te facă să greșești din cauza problemelor tehnice, întârzierilor și stângăciilor generale.

Indiferent de opiniile tale, se pare că există un truc foarte simplu care te poate ajuta să obții acel job. Cercetătorii de la Universitatea Hiroshima din Japonia au descoperit că este foarte important unde privești în timpul unui interviu online, iar totul are legătură cu contactul vizual.

Studiul și rezultatele sale

Într-un studiu publicat în revista Scientific Reports, cercetătorii au creat o situație pentru a vedea unde este cel mai bine să privești pe ecran în timpul unui interviu online. Ei au recrutat 12 studenți care au jucat rolul de candidați și au trebuit să facă o prezentare, unii privind direct în camera web și alții privind ecranul – așa cum fac majoritatea dintre noi.

Interviurile au fost înregistrate și evaluate de 38 de lucrători cu normă întreagă, care au fost prezentați cu interviuri în care candidații priveau ecranul, în care priveau camera și un al treilea grup, în care interviurile erau doar audio. Evaluatorii au avut șase criterii pentru a determina scorurile interviurilor: intimitatea, dorința socială, abilitățile generale pentru job, decizia, cooperarea și capacitatea generală de a fi angajat.

Cercetătorii au descoperit că candidații erau evaluați mai pozitiv atunci când privirea lor era îndreptată către camera web, comparativ cu cei care priveau ecranul. De fapt, cercetătorii au dezvăluit că atunci când un candidat își îndrepta privirea în jos către ecran, era evaluat mai negativ decât atunci când interviul era doar audio.

Importanța privirii în camera web

Cercetătorii notează că, deși este greu să menții un contact vizual online pentru a stabili o conexiune vizuală semnificativă cu o altă persoană, privirea către camera web ajută la realizarea unui sentiment similar. Interesant este că cercetătorii au descoperit o prejudecată de gen, unde evaluatoarele femei îi judecau mai aspru pe cei care priveau în jos decât evaluatorii bărbați, lucru care, spun cercetătorii, ar putea avea aplicații în viața reală.

Dr. Masahiro Shinya, co-autor al studiului, a spus: „Principala concluzie a studiului nostru este impactul negativ al privirii deviate asupra evaluării în contextul interviurilor online”.

Rezultatele sugerează că, începând interviul cu privirea directă către camera web, ești deja pe un drum bun, deoarece un „contact vizual mutual” poate stabili un nivel de încredere și credibilitate cu evaluatorul.

Dr. Noriko Yamane, cercetător și co-autor principal al studiului, a spus: „Scopul final este de a dezvolta linii directoare și instrumente care să îmbunătățească înțelegerea și gestionarea atenției vizuale în videoconferințe, îmbunătățind astfel calitatea interacțiunii și corectitudinea evaluării în medii la distanță”.

Trebuie menționat că acest lucru nu garantează în mod sigur obținerea jobului, iar alți factori vor influența decizia finală. Cu toate acestea, pentru moment – ochii pe camera web. Acest truc simplu ar putea fi diferența între a face o impresie bună și a te pierde în mulțimea de candidați.