Conform unui raport Digital News Report 2023, întocmit de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului și Universitatea Oxford, numărul persoanelor care sunt interesate de știri a scăzut cu aproximativ un sfert în ultimii șase ani, iar acest lucru este cauzat de îngrijoririle cu privire la securitatea aplicației de social media din China.

Românilor nu le pasă de avertismentele legate de TikTok

Potrivit aceluiași raport, țara noastră se află pe primul loc în Europa la procentul celor ce folosesc TikTok pentru știri.

Mai exact, unul din cinci tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani primeşte știri de la TikTok, în creștere față de 15% anul trecut, rețeaua de socializare fiind în trend direct ascendent, în prezent.

„Generațiile mai tinere, care au crescut cu rețelele de socializare, acordă adesea mai multă atenție influencerilor sau celebrităților decât jurnaliștilor, chiar și atunci când este vorba de știri”, informează Digital News Report 2023.

TikTok a devenit sursa nr. 1 pentru informații despre sănătatea mintală în rândul copiilor”, a declarat Sissy Goff, terapeut licențiat și autor au studiului.

„Am tot timpul fete care reproduc ceea ce au auzit un influencer spunând despre orice problemă de sănătate mintală”, se mai arată în sursa citată anterior.

De altfel, avântul TikTok este greu de ținut în frâu, de vreme ce reprezintă o alternativă a tot ceea ce se știa până acum despre rețelele de socializare, furnizând content facil de urmărit, nișat pe algoritmi care se adaptează rapid preferințele fiecăruia, situația este ușor de înțeles.

Totuși, aici intervine, de asemenea, și motivul de îngrijorare, de vreme ce, mai ales în ceea ce îi privește pe cei tineri, devine extrem de greu de departajat știrile reale de cele potențial sau sigur false. Mai mult, în ultimii ani, rețeaua a început să-și câștige fani inclusiv în rândul persoanelor cu vârste de peste 30 de ani.