Tehnologie

Tehnologia care duce sentimentul de realitate mai departe, în VR. Ce este ”ghiozdanul” JumpMod

Tehnologia VR a parcurs un drum lung de la primele sisteme Virtuality din anii ’80 și ’90, cu căști moderne care oferă rezoluție 4K, sunet surround Dolby Atmos și controlere cu senzor de mișcare.

Însă chiar și cele mai convingătoare iluzii optice și auditive nu ne pot păcăli pe deplin urechile interioare.

„Dacă vrei să simți aceste senzații mari, trebuie să ai mai întâi infrastructura”, a declarat Romain Nith, doctorand la Universitatea din Chicago, pentru publicația Engadget.

Se schimbă realitatea virtuală

Prototipul de rucsac JumpMod Haptic, pe de altă parte, poate păcăli în mod eficient percepția utilizatorului, în ceea ce privește săriturile în VR.

A fost dezvoltat de Nith și echipa sa de cercetare de la Laboratorul de integrare om-calculator al Universității din Chicago, și este condus de Pedro Lopes, profesor asociat la Departamentul de Informatică.

Cercetările HCI Lab se concentrează pe utilizarea tehnologiei pentru a „împrumuta părți ale corpului pentru intrare și ieșire, mai degrabă decât să adauge mai multă tehnologie în corp” și, ca atare, a generat o adevărată menajerie de dispozitive noi care explorează acest concept interesant.

„Cred că următoarea generație de dispozitive nu va fi definită de cât de mici sunt sau de cât de implantate sunt în corp, ci mai multe despre cât de profund se integrează în corpul tău”, a mai declarat Lopes pentru sursa menționată anterior.

El a evidențiat problemele funcționale ale confruntării cu Google Maps în 2007, în special necesitatea de a le tipări fizic pentru ca acestea să fie utile.

„Acum, când aceasta rulează pe smartphone-ul tău, dispozitivul care se poate mișca cu tine, în buzunar, poți accesa informații oriunde și oricând”, a mai spus el. „Deodată, totul are mai mult sens. Deci fiecare salt al acestor paradigme îți permite să faci ceva nou”, s-a adăugat.

„Ne uităm la corp și încercăm să creăm o tehnologie care devine hibrid cu omul”, a continuat Lopes, folosind ceasurile inteligente ca exemplu, care se bazează pe motoare mici care se rotesc pentru a crea vibrația.