Țara din Europa care le zice chinezilor un „nu” hotărât. Motivul pentru care DeepSeek a devenit aplicație „non grata” aici
Autoritățile germane cer Apple și Google retragerea aplicației DeepSeek din magazinele digitale, acuzând transferul ilegal al datelor utilizatorilor către China.
Comisarul pentru protecția datelor și libertatea informației din Berlin, Meike Kamp, a cerut recent ca aplicația DeepSeek, dezvoltată de o companie chineză de inteligență artificială, să fie eliminată din App Store și Google Play, scrie Euronews.
Autoritățile germane avertizează asupra riscurilor de securitate
Solicitarea a fost adresată direct celor două mari companii americane, în contextul unor suspiciuni grave privind respectarea legislației europene în domeniul protecției datelor.
Potrivit unui comunicat oficial emis vineri, Kamp a acuzat DeepSeek că transferă în mod ilegal datele utilizatorilor către China, fără a garanta nivelul de protecție cerut de legislația Uniunii Europene.
„Compania nu a oferit dovezi clare care să ateste că informațiile personale ale utilizatorilor sunt protejate în conformitate cu normele europene”, a declarat oficialul german.
În plus, Meike Kamp a subliniat că autoritățile chineze dispun de un cadru legal care le permite accesul extins la datele gestionate de firmele din această țară. Astfel, utilizatorii europeni nu beneficiază de drepturi și mecanisme de protecție comparabile cu cele prevăzute de regulamentul european (GDPR).
Precedent în Italia, dar și suspiciuni legate de securitatea AI
DeepSeek, aplicație lansată în ianuarie 2025, a atras atenția industriei tech prin promisiunea unei soluții de inteligență artificială puternice și accesibile. Totuși, cercetări recente au ridicat semne de întrebare cu privire la fiabilitatea și siguranța acesteia, inclusiv riscul ca modelul DeepSeek-R1 să genereze conținut părtinitor sau periculos.
Comisarul german a declarat că autoritatea pe care o conduce a oferit companiei două opțiuni: fie să alinieze transferul de date la standardele europene, fie să retragă complet aplicația din Germania. În lipsa unui răspuns concret sau a unor măsuri corective din partea dezvoltatorilor, autoritățile din Berlin au decis să sesizeze Apple și Google.
Situația nu este unică la nivel european. Italia a decis încă din luna ianuarie să blocheze accesul aplicației DeepSeek, invocând motive similare de protecție a datelor.
Autoritatea italiană a impus o interdicție pentru companiile Hangzhou DeepSeek Artificial Intelligence și Beijing DeepSeek Artificial Intelligence, care gestionează aplicația, în urma refuzului acestora de a coopera cu o solicitare oficială.
Contextul este cu atât mai delicat cu cât legislația chineză permite serviciilor de informații să solicite acces la datele stocate de aplicațiile mobile sau serviciile web ale companiilor locale, ceea ce sporește temerile privind securitatea națională în țările europene.
Dacă Apple și Google vor da curs solicitării autorităților germane, DeepSeek riscă să fie eliminată complet de pe piața digitală europeană, consolidând precedentul creat în Italia.