Tehnologie

Șeful Telegram susține că ar fi fost rugat să intervină în alegerile prezidențiale din România, pe cine acuză. Elon Musk: „Wow”

Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, a afirmat duminică seară că a fost abordat de șeful serviciului de informații externe al Franței, Nicolas Lerner, cu solicitarea de a bloca vocile conservatoare din România, în contextul apropiatelor alegeri.

Postarea acestuia a fost distribuită pe platforma X (fostul Twitter), unde miliardarul Elon Musk a reacționat scurt, dar sugestiv: „Wow”, scrie News.ro.

Ce susține, de fapt, Pavel Durov, șeful Telegram

Potrivit lui Durov, întâlnirea ar fi avut loc în Salon des Batailles din Hôtel de Crillon, reședința sa oficială în perioada în care se afla sub supraveghere judiciară în Franța.

Acesta a declarat că a refuzat solicitarea venită din partea autorităților franceze. „Nu am suprimat opoziția în Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să o facem în Europa”, a scris el în mesajul publicat duminică, adăugând un emoji cu baghetă magică, aluzie la Franța.

Acuzațiile au venit în contextul unui climat tensionat în jurul libertății de exprimare pe platformele digitale. Durov, care a fost reținut în 2024 de autoritățile franceze, se află sub investigație pentru presupuse legături cu activități de crimă organizată facilitate prin Telegram, inclusiv distribuirea de conținut ilegal.

El a fost eliberat sub supraveghere, cu interdicția de a părăsi teritoriul francez, dar ulterior a anunțat că s-a întors în Dubai.

Reacții din partea Franței și a comunității internaționale

Direcția Generală pentru Securitate Externă (DGSE) a negat vehement afirmațiile lui Durov. Într-un comunicat oficial, instituția a recunoscut că a avut întâlniri cu fondatorul Telegram în mai multe rânduri, dar doar pentru a-i reitera obligațiile legale privind combaterea terorismului și a pornografiei infantile.

Agenția a respins „categoric” ideea că s-ar fi cerut restricționarea unor conturi legate de campania electorală din România.

Ministerul francez de Externe a emis la rândul său o reacție, subliniind că Franța nu interferează în procesele democratice ale altor state și că „toți actorii implicați trebuie să acționeze cu responsabilitate și respect față de democrația românească”.

Postarea lui Durov a fost preluată rapid de influenți reprezentanți ai dreptei internaționale, printre care și Elon Musk, care a fost un susținător deschis al partidelor naționaliste din Europa, inclusiv în Germania și Marea Britanie.

Musk însuși se află sub investigație în Franța pentru presupuse manipulări ale algoritmilor de pe platforma X.

În acest context tensionat, rezultatul alegerilor prezidențiale din România, încheiate duminică, a fost interpretat ca un semnal clar din partea electoratului.

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a obținut o victorie surprinzătoare în fața lui George Simion, liderul unui partid naționalist de extremă dreapta care promisese să urmeze modelul politic al lui Donald Trump. Rezultatul a fost primit cu satisfacție la Bruxelles, pe fondul temerilor privind ascensiunea forțelor radicale în Europa.