Tehnologie

Se schimbă banii în Europa. Ce trebuie să știi despre euro digital, cum va funcționa

Fie că ne place, fie că nu, ne îndreptăm către era în care banii vor fi (poate) exclusiv digitali. Nu știm dacă hârtia fizică va dispărea, dar cert este că se fac pași înspre a digitaliza bancnotele lumii, inclusiv euro.

În momentul de față, mai multe bănci centrale din întreaga lume au în desfășurare în diferite etape de evoluție dezvoltarea unei monede digitale. Nu vorbim despre criptomonede și trebuie făcută o distincție clară în acest sens.

O monedă digitală, cum ar fi euro digital, are în spate reglementări și e susținut de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce nu se întâmplă cu alte criptomonede, cum ar fi Bitcoinul, care nu e reglementat și asupra căruia nu există nicio formă de control sau vreo garanție. Prin urmare, sunt două aspecte total distincte.

Schimbare istorică pe piața banilor din Europa, inclusiv la noi

Revenind la intenția băncilor centrale de a ține pasul cu tehnologia și cu preferințele tot mai vizibile ale oamenilor de a folosi bani digitali, Banca Centrală Europeană pregătește și ea lansarea euro digital.

De precizat că, încă de la bun început, instituția precizează că euro digital nu va înlocui numerarul, ci va fi doar o opțiune la care poți apela, dacă nu vrei să lucrezi cu bani lichizi, dar va rămâne la liberul tău arbitru să iei această decizie.

Europenii deja fac progrese în a lansa euro digital, ținând cont că specialiștii din Comisia Europeană au adoptat un pachet legislativ menit să creeze cadrul legal pentru euro digital.

Prin urmare, vorbim despre o schimbare semnificativă a pieței monetare europene, însă nu una care să dea satisfacției adepților teoriei conform căreia numerarul va dispărea. Nicio instituție europeană sau internațională nu a exprimat un astfel de scenariu și e greu de imaginat că așa ceva se va întâmpla curând, deși dacă analizăm evoluția tehnologică, exact cum punctam la începutul articolului, pare că ne îndreptăm către această zonă, dar trebuie să admitem că ar mai fi mult de mers până acolo.

Acestea fiind spuse, vom avea și euro pe hârtie și-n monedă fizică, dar și euro digital, ca Bitcoinul.

Moneda euro digitală va putea fi distribuită în statele membre UE din afara zonei euro la solicitarea acestora și cu condiția ca BCE și banca centrală din jurisdicția respectivă să fi semnat un acord prin care banca centrală națională s-a angajat să respecte toate normele și orientările BCE în privința noii monede.