Tehnologie

România se conectează la Staţia Spaţială Internaţională: DropCoal, primul experiment 100% românesc în spaţiu

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) urmează să lanseze în noiembrie experimentul spaţial DropCoal, o iniţiativă ştiintifică de anvergură, dezvoltată integral în România. Proiectul, susţinut financiar de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), are ca scop investigarea modului în care lichidele se amestecă şi fuzionează în condiţii de microgravitaţie. Lansarea este planificată pentru intervalul 4-6 noiembrie, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA, în cadrul misiunii CRS-31, folosind capsula Dragon Cargo.

DropCoal – obiectiv şti aplicabilitate

Misiunea DropCoal va desfăşura peste 560 de experimente pe durata celor 6 luni la bordul staţiei spaţiale internaţionale. fiecare experiment va analiza cum două picături de substanţe diferite se unesc şi se amestecă, folosind o cameră ultrarapidă pentru capturarea procesului în detaliu. aceste informaţii sunt esenţiale pentru progresul ştiintific în explorarea spaţială, contribuind la optimizarea tehnologiilor folosite în administrarea medicamentelor pentru astronauţi sau la alimentarea cu combustibil a navelor spaţiale.

Proiectul marchează o serie de premiere pentru românia: DropCoal este primul experiment dezvoltat complet în ţară care va ajunge pe staţia spaţială internaţională. mai mult, este prima sarcină utilă proiectată, fabricată şi testată integral în românia, cu sprijinul diferitelor institute de cercetare şi parteneri naţionali. Experimentul a fost aprobat de comisiile de siguranţă ale ESA şi NASA pentru utilizarea la bordul ISS, marcând o realizare importantă pentru domeniul spaţial românesc, scrie Agerpres.

Colaborare internaţională pentru dezvoltare şti inovare

Experimentul DropCoal a fost conceput şi coordonat de o echipă de experţi de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, plasmei şi Radiaţiei (INFPR) din România, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania, şi Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite. această colaborare internaţională subliniază importanţa proiectului şi contribuie la schimbul de cunoştinţe şti tehnologii, având potenţialul de a aduce descoperiri majore în domeniul spaţial.

Misiunea va fi operată din România, toate operaţiunile şi analiza datelor fiind gestionate local. acest lucru face din DropCoal prima Misiune spaţială românească dezvoltată complet de la concept până la implementare, o realizare importantă pentru industria spaţială autohtonă. proiectul este finanţat integral de agenţia spaţială europeană şi se aliniază strategiei agenţiei spaţiale române (ROSA) de a stimula dezvoltarea sectorului spaţial în România.

Compania RISE, activă în domeniul ingineriei aerospaţiale din 2017, a reuşit să se impună ca un partener de încredere pentru Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială Română, contribuind la mai multe proiecte de anvergură în tehnologia spaţială. Mugurel Bălan, managerul proiectului DropCoal, a subliniat că acest proiect a reprezentat o ocazie unicat de a reuni experţi din diferite domenii, dezvoltând o bază logistică solidă pentru iniţiative viitoare în explorarea spaţială.