REVIEW motorola razr 40 ultra – când telefonul de top devine accesoriu de fashion, la limita dintre clasic și futurist
O extensie parcă a clasicului RAZR V3 de acum aproape două decenii, noul motorola razr 40 ultra vine la pachet cu tot ce este atractiv la un smartphone pliabil în 2023, câteva premiere în industrie și câteva recorduri. Dincolo de asta, e frumos de-ți vine să nu-l mai lași din mână.
În septembrie 2004, Motorola lansa RAZR V3. La fel ca acum, nu a fost nici pe departe primul flip-phone, nici măcar primul telefon flip din portofoliul Motorola. Cu toate acestea, împreună cu o campanie de marketing agresivă, câteva inovații în puncte cheie și un design memorabil, gadgetul cu pricina a făcut istorie. În opinia mea, a fost primul telefon ca accesoriu de fashion, iar dacă nu mă crezi, este suficient să te mai uiți o dată la Devil Wears Prada (Diavolul se îmbracă de la Prada). Este omniprezent în respectivul lung metraj, în mâinile unor personaje care visau, respirau și mâncau modă pe pâine. Din multe puncte de vedere, noul motorola razr 40 ultra încearcă să aibă același impact cultural în 2023, iar șansele să-și îndeplinească scopul nu sunt deloc neglijabile.
Pe lângă culorile și construcția care îți fură privirea, noul terminal de top de la motorola are tot ce ți-ai putea dori de la un gadget de top. Practic, faptul că este cel mai subțire flip-smartphone și are cel mai mare ecran exterior pentru acest format de telefon, acestea reprezintă doar cireașa de pe tort. O serie de inovații pe partea de software și hardware completează pachetul perfect pentru utilizatorii de smartphone care vor să creeze conținut de calitate, să fie eficienți și să se bucure de un design unic. Motorola razr 40 ultra materializează telefonul ca extensie a personalității utilizatorului și nu mulți producători se aruncă la astfel de ambiții aproape absurde.
motorola razr 40 ultra – grosime
REVIEW motorola razr 40 ultra – specificații și performanță
Unul dintre puținele telefoane care mi-a stârnit curiozitatea în 2023 și pe care mi-am dorit în mod autentic să pun mâna pentru că mi s-a părut suficient de diferit încât să merite explorat îndeaproape este noul motorola razr 40 ultra. Împreună cu fratele său, motorola razr 40, aceste terminale s-ar putea să aducă din nou în discuție brandul motorola pentru aceleași motive pozitive ca în urmă cu câteva decenii. Deși a schimbat multe ”mâini”, Motorola Mobility LLC, un subsidiar al Lenovo din 2014, pare că a reușit din nou să-și găsească rădăcinile și referințele care o vor duce la telefoane inovative și originale în piața de mobile super aglomerată a acestui an.
Revenind însă la razr 40 ultra, acesta este un gadget de top într-o carcasă pliabilă futuristă, cu un ecran masiv pe interior și unul surprinzător de generos pe exterior. Închis, se ”ascunde” într-o carcasă de 73,95 x 88,42 x 15,1 milimetri. Deschis, terminalul are 73,95 x 170,83 x 6,99 milimetri. Ca să înțelegi mai bine grosimea relativ absurdă de aproape 7 milimetri, gândește-te că iPhone 14 Pro Max are 7,9 milimetri, iar Galaxy S23 Ultra sare până la 8,9 milimetri.
Noul razr ultra este atât de subțire, încât și pliat (închis) se bucură de titlul de cel mai subțire din clasa lui. Samsung Galaxy Z Flip 4 închis are 17,1 milimetri în cel mai gros punct, la balama. După cum am menționat mai sus, razr 40 ultra se bucură de această victorie în fața concurenței cu 15,1 milimetri. În rest, pachetul este de 184,5 grame în cazul telefonul testat de mine cu finisaj Pantone Viva Magenta. Ca referință, mai există două iterații, Infinite Black și Glacier Blue, iar acelea sunt cu 4 grame mai grele pentru că utilizează Gorila Glass Victus și pe suprafața care, la smartphone-ul testat de mine, este acoperită cu piele vegană. Aceasta este singura diferență între versiunile cromatice puse la dispoziție de producător. În rest, atât ecranul principal, cât și cel exterior, sunt protejate cu, probabil, cea mai rezistentă sticlă de pe piață. Rama aparatului este realizată din aluminiu seria 7000.
motorola razr 40 ultra – selfie pe ecranul exterior
Experiența vizuală acestui aparat este asigurată de două ecrane. Cel exterior, cel mai mare de pe piață pentru un flip-smartphone, este de tip pOLED cu diagonala de 3,6 inci, o rezoluție de 1066 x 1056 de pixeli și 413 ppi. Este certificat HDR10+, are o rată de reîmprospătare de 144Hz și e capabil să afișeze 100% din spectrul de culori DCI-P3. Luminozitatea maximă este de 1100 de niți, mai mult decât suficient pentru a-ți accesa notificările sau a răspunde rapid la un mesaj, fără să-ți deschizi telefonul.
Ecranul interior este de 6,9 inci Full HD+, tot de tip pOLED, cu o rezoluție nativă de 2640 x 1080 pixeli cu 413 ppi și un raport de aspect de 22:9. În rest, specificațiile sunt similare cu cele înșirate mai sus, cu excepția ratei de reîmprospătare de 165Hz și a spectrului de culoare afișat, 120% din DCI-P3. Luminozitatea maximă este de 1400 niți.
Partea de procesare este asigurată de un Snapdragon 8+ Gen 1 cu 8GB RAM și 256GB de memorie internă. În teorie, există și iterații ale aceluiași gadget cu 512GB GB de spațiu de stocare și 12GB LPDDR5 RAM, dar eu voi insista pe exemplarul primit la test. Este important de reținut că memoria internă este de tip UFS 3.1, cea mai rapidă de pe piață, iar acest detaliu s-a văzut și în testele de performanță.
Conectivitatea include Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/Wi-Fi 6e pe 2,4GHz, 5GHz și 6GHz, Bluetooth 5.3 și USB Type-C de tip 2.0. Pentru localizare, sunt suportate toate standardele actuale de comunicare prin satelit, GPS, A-GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou. Autentificarea biometrică o poți realiza un cititor de amprente ascuns în butonul de power de pe laterala dreaptă. Nu trebuie neglijat faptul că, pentru cât este de subțire, acumulatorul de 3800 mAh este surprinzător de generos și se încarcă și rapid, 30W TurboPower. Viteza de încărcare cu fir este mai mare decât la Galazy Z Flip 4 (25W). Wireless, razr 40 ultra se încarcă cu 5W.
motorola razr 40 ultra – semi pliat
În ceea ce privește autonomia noul motorola razr, în testul de baterie din PCMark, am obținut un total de 16 ore și 45 de minute departe de priză cu ecranul pornit. Cu alte cuvinte, în condiții de utilizare normală și dacă mai și dormi, ar trebui să te bucuri fără probleme de el două zile.
În rest, ca de obicei, pentru a înțelege mai bine performanța noului gadget, am folosit o combinație de teste sintetice (benchmark-uri) și gaming. Astfel, am obținut 697.227 de puncte în AnTuTu, defalcat pe CPU – 210.786, GPU – 129.122, MEM – 169.617, UX – 187.702. În testul de inteligență artificială AI Benchmark, scorul final a fost de 1681 de puncte, iar telefonul primit calificativul Monstru. În Work 3.0 din PCMark, rezultatul final a fost de 15.672 de puncte, iar testul Storage 2.0 din același benchmark s-a reflectat în 33.516 puncte. Cea mai recentă versiune de Geekbench 6 s-a transpus într-o notă single core de 1662 de puncte și 2756 în testul multi-core, 3456 de puncte a fost rezultatul final în testul de GPU OpenCL din același Geekbench 6.1.0. În 3DMark Wild Life Extreme, nota a fost de 2315 puncte, iar în Wild Life a sărit până la 6445 de puncte.
Nu puteam să nu testez Call of Duty cu toate texturile de înaltă rezoluție descărcate și cu cei mai pretențioși parametri de grafică activi în setările jocului. În mod previzibil, experiența a fost una fără cusur. Nu au existat niciun fel de întreruperi sau ”agățări”. Jocul a arătat impecabil, timpii de încărcare au fost infimi, iar sesiunile de gaming au fost extrem de plăcute pe ecranul cu raport de aspect de 22:9, deși, inițial, am avut câteva emoții.
motorola razr 40 ultra – call of duty
Una peste alta, acesta este în egală măsură un telefon de fashion și un aparat serios pentru gaming. Toate titlurile tale preferate vor profita la maxim de performanța noului motorola razr 40 ultra pentru sesiuni mai lungi sau mai scurte de joacă, în timp ce aplicațiile de streaming precum YouTube sau Netflix te vor ajuta să te uiți la filmele și seriale preferate fie în 16:9, fie în 22:9 cu un pic tăiat din marginile laterale ale clipurilor. Indiferent de varianta pentru care optezi, ecranul OLED se vede absolut impecabil și, în niciun moment, nu vei vedea linia de pliere din mijlocul panoului. Doar dacă pică lumina într-un anumit fel sau ții telefonul în razele soarelui la un unghi incredibil de precis, s-ar putea să observi pliul cu pricina, dar și atunci îți va fi greu. Nici măcar când este pliat pe jumătate nu se vede.
Pentru că tot de performanță ține și experiența audio, certificările Dolby Atmos și Spatial Audio ascunse în spatele celor două difuzoare stereo se resimt din plin, indiferent de ce muzică îți place, dacă obișnuiești să ascunzi podcasturi pe telefon sau să te uiți la serialele preferate. Din nou, având în vedere cât este de subțire, se aude surprinzător de bine. Are o spațialitate deosebită, o precizie fascinantă în redarea unei plaje foarte largi de frecvențe și, mai ales, este complet lipsit de distorsiuni, indiferent de volum. Chiar dacă se aude suficient de tare ca să-i arăți câteva clipuri pe YouTube unui prieten, în niciun moment nu te va zgâria pe ureche. Se aude complet, fără compromisuri.
motorola razr 40 ultra – macro după ploaie
REVIEW motorola razr 40 ultra – specificații și abilități foto/video
Deși îți poți face la fel de bine un selfie cu telefonul închis, motorola razr 40 ultra are camere atât pe interior, cât și pe exterior. La interior este o cameră de 32 megapixeli cu F/2.4 wide și pixeli de 0,7 micrometri cu suport pentru HDR și captură video în 4K până la 60 de cadre pe secundă.
La exterior, ai două camere pe care eu le-am perceput ca principale, având în vedere volumul semnificativ de flexibilitate cu care acestea vin la pachet. Este vorba de 12 megapixeli cu F/1.5 wide cu stabilizare optică de imagine și pixeli de 1,4 micrometri. Cea de a doua cameră este ultrawide cu un senzor de 13 megapixeli cu F/2.2, un câmp vizual de 108 grade și autofocus. Din nou, poți filma până la 4K în 60 de cadre pe secundă, dar dacă te mulțumești cu Full HD, poți sări până la 120FPS. Apropo, poți genera conținut video HDR10+, o particularitate rară care îți va fura privirea când te uiți la film pe un televizor de mari dimensiuni.
motorola razr 40 ultra – panoramă
Pe fiecare poză din acest material vă recomand să faceți click pentru a o vedea la dimensiunea ei naturală. Doar așa poți să înțelegi de ce acesta este un smartphone care s-ar putea să te fascineze și datorită abilităților de captură, nu doar pentru că e frumos și va provoca dezbateri aprinse când îl scoți pe masă la socializare.
În cazul de mai sus, de exemplu, este o panoramă de 16,7 MB, a cărei rezoluție finală a ajuns la 19.296 x 3.432 de pixeli. Este atât de plină de detalii, de culori vii, de lipiri perfecte între cadre încât pare să folosească cei mai avansați algoritmi de inteligență artificială. Nu sunt sigur că acesta a fost cazul aici, dar nu s-a mai întâmplat de mult timp să mă entuziasmeze o panoramă făcută cu telefonul.
Imediat după ploaie, am imortalizat cadrul de mai sus cu modul HDR activ. Deși îmi dau seama că experiența High Dynamic Range vine cu multe condiționări de ecran pentru a te bucura de ea la parametri optimi, în opinia mea, se vede o strălucire deosebită în cadru, o plajă semnificativ mai mare de culori decât într-o fotografie obișnuită cu telefonul. Contrastul este mai puternic, culorile sunt mai vii, dar nimic nu pare nerealist, sub nicio formă nu discutăm de aberații cromatice. Pur și simplu, un cadru banal, s-a transformat într-o scenă memorabilă.
motorola razr 40 ultra – portret
Modul portret la telefoane a progresat într-un ritm fascinant în ultimii ani și, deși accentul se pune de cele mai multe ori pe imortalizarea persoanelor, cum de altfel este și normal, scena de mai sus este semnificativ mai dificilă decât un om, iar separația de fundal a fost executată impecabil. Floarea din prim-plan iese foarte frumos în evidență, fără să pară ruptă de ansamblul scenei. Se vede parcă o încețoșare naturală a fundalului, în timp ce frunzele din prim-plan se află la aceeași distanță de obiectivul camerei precum floarea. Este genul de imagine cu F/1.5, ISO 124 și expunere 1/100 pe care o poți lista fără probleme sub formă de tablou.
motorola razr 40 ultra – detaliu macro HDR
Având în vedere că vorbim de o captură realizată la distanță de câțiva centimetri de subiect, încețoșarea discretă, progresivă, a elementelor din fiecare plan este cu atât mai plăcută, mai naturală. Floarea pasiunii sau passiflora strălucește parcă în planul apropiat, doar vârfurile din extrema dreaptă par să fie din alt spațiu și încep să nu mai fie în focus, pentru că sunt la distanță mai mare. Culoarea roșie a cireșelor este naturală, iar fundalul întunecat nu prezintă aberații cromatice spre extremități sau variații de iluminare pe întreaga suprafață. Este o poză corectă ce merită explorată în detaliu, măcar de dragul uneia dintre cele mai frumoase flori din lume, una care se închide în 24 de ore.
motorola razr 40 ultra – dual capture
Printre modurile mai mult sau mai puțin obișnuite de captură pe care le găsești în aplicația de cameră de la motorola razr 40 ultra se numără și Dual Capture, ilustrat în imaginea de mai sus. Este vorba de un mix de cadre alipite automat, imortalizate simultan, una cu camera din față, iar cealaltă cu camera din spate. Ca referință, lisa completă de moduri de captură include Burst Shot, Gesture Selfie, Auto Smile Capture, Selfie Animation, Spot Color, Active Photo, Dual Capture, Live Filter, Face Beauty, Portrait Mode Beauty, HDR, Auto Night Vision, Portrait Night Vision, Photo Booth.
Pentru că nu sunt amator de filtre asistate de inteligență artificială pentru fețele umane, imaginea de mai sus este cât se poate de curată, fără alte intervenții, la fel ca toate celelalte din acest material. Deși lumina naturală ajută cu siguranță cadrul, este îmbucurătoare acuratețea cromatică a scenei, detaliile din umbră și din lumină, degradeul cromatic al pielii și, nu în ultimul rând, culorile vii și detaliile de la florile din imaginea mică a colajului. Dacă vrei să-ți faci mai ghidușe postările pe Instagram, este cea mai eficientă cale, fără alte aplicații suplimentare sau alte filtre.
Nu putea lipsi un test de zoom, iar de această dată, îl vezi mai jos, de la 0,5x și 1x până la maximul de 8x. Din nou, rezultatul este peste medie și, deși a implicat un pic de post-procesare pe imaginea cea mai îndepărtată, este bine de știut că nu pare din desene animate, cum am văzut la alte telefoane. Chiar dacă volumul de detalii nu este neapărat spectaculos, culorile sunt, din nou, reproduse corect, mai ales în contextul unui cer cât se poate de înnorat. Se deslușesc o serie stufoasă de elemente pe care, cu ochiul liber, nu le-ai putea identifica și, în opinia mea, acesta este scopul principal al unei imagini cu zoom extrem.
motorola razr 40 ultra – test zoom
REVIEW motorola razr 40 ultra – concluzie
Indiferent cât timp vei petrece cu noul motorola razr 40 ultra, la fiecare câteva momente sau câteva ore, vei descoperi ceva nou, o funcție nouă și utilă, un detaliu interesant, un aspect care te face mai eficient. Cele mai multe dintre acestea țin de volumul masiv de opțiunii ascunse în spatele ecranului exterior. De exemplu, când faci o fotografie unui prieten sau filmezi o scenă, în timp ce tu faci încadrarea pe ecranul interior, persoana de la ”capătul firului” se vede pe cel exterior. Este un detaliu banal, dar îți promit că se va reflecta în imagini mult mai reușite cu familia și prietenii, din prima.
Tot ecranul exterior găzduiește un fel de ”carduri”, pe lângă notificările evidente și un sistem de a răspunde rapid la mesajele primite, folosind o tastatură virtuală surprinzător de confortabilă. Respectivele carduri te ajută să navighezi rapid prin aplicațiile compatibile, precum Spotify, YouTube sau Google Maps. Dincolo de acestea, ține doar de tine ce aplicații ”îți aduci” din setările telefonul de pe panoul interior al aparatului pe cel exterior, în doar câteva momente.
Poți intra rapid în Gmail sau Calendar, de exemplu, poți scrie câteva rânduri, îți poți face cea mai mare parte din treabă fără să-ți deschizi telefonul și, în opinia mea, cu mai puține distrageri. Dintr-un punct de vedere, ecranul exterior te ajută să te concentrezi mai ușor pe lucrurile care contează cu adevărat, pe o interacțiune cu prietenii, pe o ședință, dar, în același timp, nu te deconectează complet de universul digital. Din interacțiunile pe care le-am avut cu telefoane pliabile, niciodată nu am simțit un efort atât de mare de finisare și optimizare pe partea de software, pentru a profita la maxim de ecranul exterior al unui astfel de gadget premium de ultimă generație.
motorola razr 40 ultra – Google Maps pe ecranul exterior
Ca o notă de subsol foarte importantă, noul motorola razr 40 ultra vine la pachet cu un preț de achiziție recomandat de 5999,9 lei, iar până pe 30 iunie face parte dintr-o campanie foarte benefică pentru tine și buzunarul tău.
”Motorola știe că accidentele pe care telefoanele le pot suferi sunt o problemă pe care utilizatorii o experimentează. Brandul vine în întâmpinarea cumpărătorilor care aleg să achiziționeze în luna iunie motorola razr 40 ultra, cu asigurarea ADP (advance device protection) pentru un an de zile.
Utilizatorii care achiziționează un motorola razr 40 ultra în perioada 1 – 30 iunie de la partenerii autorizați beneficiază de asigurare ADP (advance device protection) gratuită pentru un an. Astfel, dacă smartphone-ul este deteriorat neintenționat, dacă este afectat de infiltrarea apei, de o supratensiune electrică sau dacă ecranul OLED/POLED integrat se defectează ca urmare a acțiunii accidentale a utilizatorului, Motorola va repara sau va înlocui gratuit produsul. Motorola va accepta până la două (2) solicitări de reparare a produsului prin intermediul acestui Acord, pe parcursul unei perioade de 12 luni.
Te poți bucura astfel de razr 40 ultra, fashion statement-ul tău, fără grija accidentelor. Mai multe detalii despre regulamentul campaniei: https://cutt.ly/uwe27Hvj.”