Tehnologie

REVIEW Bang & Olufsen Beosound Stage – sistemul audio ascuns într-un soundbar pe care l-ai fi crezut imposibil, până acum

La un moment dat, progresul într-un anumit domeniu tinde să fie limitat de legile fizicii și nicăieri nu este mai evidentă această ”axiomă” decât în cazul sistemelor audio. Cu toate acestea Bang & Olufsen Beosound Stage este excepția de la regulă și nu-ți trebuie mult timp să înțelegi de ce.

În urmă cu mai bine de două decenii, au apărut primele soundbar-uri cu un scop cât se poate de nobil în spate. Odată cu apariția televizoarelor subțiri, LCD sau Plasma, și renunțarea la panourile cu tub catodic, fuga după dimensiuni compacte a dus la compromisuri semnificative pe partea de calitate audio. Practic, legile fizicii pe care le citam mai sus nu permiteau ca într-un TV de câțiva centimetri grosime să integrezi un sistem audio puternic, fără distorsiuni, care să-ți umple o cameră de dimensiuni rezonabile cu o plajă largă de frecvențe, de la joase și medii la înalte.

Soluția evidentă la această problemă a venit sub forma unor sisteme home cinema cu două sute de cabluri prin casă și o putere menită să-ți clatine pereți. La câțiva ani după varianta ”evidentă” au apărut însă și răspunsurile un pic mai deștepte la această întrebare cât se poate de arzătoare. Un soundbar cu un subwoofer se potrivește de minune cu majoritatea televizoarelor deja de prea mult timp ca să mai țină cineva evidența. Când Bang & Olufsen a decis să intre în această piață foarte atractivă și-a propus însă să scoată subwooferul dedicat din ecuație și să integreze aceeași abilitate de a te zgudui cu joase memorabile emise din consola centrală. A făcut-o întâi cu Beosound 35 în 2016 și semnificativ mai recent, cu Beosound Stage pe care îl testez de câteva zile, respectiv Beosound Theatre.

Deși am avut o vastă interacțiune cu creații de la Bang & Olufsen de-a lungul anilor, am fost reticent când vine vorba de un soundbar care să facă valuri în casă fără ajutorul unui soundbar dedicat. Pur și simplu, părea imposibil. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cât de mult m-am înșelat. Deși performanța audio pe care mă voi strădui să o descriu mai jos nu are neapărat logică, în cel mai bun mod posibil, se reflectă în preț și, mai ales, materializează cu entuziasm cei aproape 100 de ani de experiență în domeniul ingineriei audio ai companiei daneze.

Citește și: Bang & Olufsen și Ferrari, un parteneriat pentru fanii adevărați. Gadgeturile tale preferate, într-o ediție limitată

REVIEW Bang & Olufsen Beosound Stage – specificații tehnice

Din momentul în care scoți acest soundbar din cutie, vei înțelege că nu este vorba de un soundbar obișnuit, sub nicio formă. Este semnificativ mai masiv, mai impozant, mai greu și, de departe, mult mai frumos. Ca de fiecare dată când vorbim de creații Bang & Olufsen, opțiunile de finisaje și culori sunt aparent infinite. Nu de alta, dar această companie pune în egală măsură accent pe partea estetică și tehnică a fiecărei ”ecuații” pe care o aduce pe piață, iar Beosound Stage nu-și propune să fie o excepție de la regulă.

Tot ca de obicei, fiecare salt în materiale mai pretențioase se reflectă în preț, dar nu și într-o funcționalitate diferită. Vorbim, totuși, de un singur produs. Întâmplarea face că modelul testat de mine este unul dintre cele mai prețioase disponibile. Intitulat Gold Tone, marginea pare dintr-un fel de bronz luxuriant, în timp ce plasa care acoperă difuzoarele este dintr-un material textil numai bun de mângâiat atunci când vrei să simți joasele la prima mână.

Deși entuziasmul pentru alegerile de design ale unui producător este cât se poate de subiectiv, merită avut în vedere că Beosound Stage poate funcționa la fel de bine în poziția orizontală, cu difuzoarele în sus, ca în imaginile alăturate, cât și fixat pe perete, cu difuzoarele spre tine. Aparent, experiența audio se adaptează foarte bine la cele două scenarii cât se poate de diferite, mai ales după ce ai configurat acest detaliu tehnic în aplicația de mobil Bang & Olufsen, la secțiunea Amplasare din meniul Sunet.

Bang & Olufsen App – Besound Stage

O parte semnificativă din efortul de marketing din spatele Bang & Olufsen Beosound Stage gravitează în jurul faptului că este suficient de puternic încât să nu mai fie nevoie de un subwoofer. La bază ascunde un sistem audio pe trei canale, cu accent pe reproducerea foarte fidelă a vocilor prin intermediul canalului central. Este un produs certificat Dolby Atmos, respectiv Dolby TrueHD și face treabă grozavă în a recrea o experiență surround în jurul tău, în a umple un spațiu tridimensional cu o spațialitate supranaturală pentru o singură boxă.

La interior, ascunde nu mai puțin de 11 difuzoare, fiecare dintre ele cu amplificatoare dedicate. Vorbim de 4 amplificatoare de 50 watti pentru bass, 4 x 50W pentru întreaga plajă de frecvențe și 3 x 50W pentru înalte (tweetere). Driverele sau difuzoarele sunt 4 de 4 inci, 4 de 1,5 inci și 3 de 0,75 inci. ”Pe hârtie”, se pretează pentru o cameră de până la 60 de metri pătrați și poate reda o plajă de frecvențe între 32Hz și 22.000Hz cu o presiune maximă a sunetului de până la 100 dB SPL la o distanță de un metru.

Beosound Stage este compatibil cu toate tehnologiile moderne pe care te-ai aștepta să le vezi prezente într-un sistem audio de top în 2023. Lista include Bluetooth, Apple AirPlay 2 și Google Chromecast, transformând soundbarul în piesa de rezistență dintr-un setup audio multiroom. Când muzica se aude atât de bine, merită trăită în fiecare colțișor al casei.

Citește și: Bang & Olufsen Beolab 50 – apogeul experiențelor audio transpus într-o soluție din altă lume: când banii cumpără excelența [P]

Are 8 kilograme, în timp ce dimensiunile sale sunt de 110 x 17 x 7,6 centimetri. Responsabil de design este studioul NORM Architects din Copenhaga, în timp ce alegerea de materiale, în funcție și de preferințele clientului, include aluminiu, lemn de stejar și textil. Consumul gravitează în jurul a 80W, în timp ce conectica mai include, pe lângă standardele de comunicații wireless menționate, Wi-Fi 802.11 AC 2.4/5GHz, 2 x HDMI 2.0 cu HDCP 2.2, EARC și ARC. Suportă semnal de intrare în 4K până la 60Hz. Ca un detaliu drăguț, include și o intrare stereo de 3,5 milimetri și 2 porturi Ethernet.

Nu vine cu telecomandă, dar este compatibil cu Beoremote One BT, dacă vrei să-ți cumperi una. În plus, prin HDMI ARC, aproape orice telecomandă de televizor facilitează și interacțiunea cu Beosound Stage. În cea mai mare parte a timpului, eu am folosit însă aplicația Bang & Olufsen de iPhone care s-a comportat impecabil și mi-a oferit toate funcțiile care îți trec prin cap la o atingere distanță.

După cum se poate vedea în captura de ecran de mai sus, poți personaliza experiența audio atât prin amplificarea manuală a joaselor și înaltelor peste parametrii standard, cât și prin diminuarea lor. Poți alege un preset de egalizator, îi poți actualiza firmware-ul intern și poți particulariza diferite aspecte care țin de Chromecast, respectiv Spotify Connect. Apropo, dacă tot vorbim de interacțiunea cu televizorul prin eARC (Enhanced Audio Return Channel), aplicația de mobil poate funcționa și ca telecomandă pentru televizorul tău, pe lângă faptul că ai garanția unei experiențe audio necomprimate prin Dolby TrueHD și DTS-HD Master Audio datorită acestui standard de comunicații.

Bang & Olufsen Beosound Stage – vedere de deasupra

REVIEW Bang & Olufsen Beosound Stage – experiență și concluzie

Deși nici o fotografie nu poate să sintetizeze într-un mod autentic cât de scump pare acest soundbar din momentul în care l-ai scos din cutie și l-ai montat în fața televizorului, crede-mă că are mari șanse să fie departe de orice ai avut ocazia să experimentezi din aceeași categorie de soluții audio. În România, prețul fluctuează de la 5.799 de lei până la 9.199 de lei în spatele acestui link de la Audio Monkey. Insist pe faptul că diferența de preț este dată doar de materiale și culori, nu de performanța audio sau specificațiile tehnice.

Ține doar de tine să hotărăști dacă o mai bună integrare vizuală în confortul căminului și ambianța camerei justifică o investiție suplimentară de câteva mii de lei în plus. Dacă banii nu sunt neapărat o problemă, cu siguranță merită. Dacă ai ca mine mobila din lemn masiv, instant s-a creat un tot unitar pe care abia aștepți să-l imortalizezi în poze.

Cele câteva fire se conectează instant, iar modul în care este construit Beosound Stage îți permite să le ascunzi rapid. Din momentul în care l-ai băgat în priză, funcționează impecabil. Dacă vrei să-l integrezi în rețeaua locală pentru a profita de AirPlay 2 sau Chromecast, trebuie să-l integrezi în rețeaua Wi-Fi locală, dar nici asta nu durează mai mult de câteva momente din aplicația de mobil Bang & Olufsen. Un eventual upgrade de firmware este de asemenea o idee bună, dacă va fi cazul. La mine a fost.

Dincolo de cum arată și cum se aude, Bang & Olufsen Beosound Stage este foarte ușor de folosit. Deși are niște butoane sensibile la atingere pe suprafața frontală, este complet opțional dacă vei interacționa sau nu vreodată cu ele. La prima vedere, pare ciudat că vine fără telecomandă în cutie, dar orice telecomandă folosești, de la televizor, receiver, Apple TV sau orice alt TV Box, vei putea ajusta volumul de la Stage.

În privința experienței audio, nu o pot clasifica decât ca fiind strălucitoare și superlativă. De la prima melodie, Cântă cucu bată-l vina (Cântec despre Bucovina) de Grigore Leșe, spațialitatea este surprinzătoare. Vorbim de un sunet complex ce pare să se reflecte din toți pereții spațiului tău pentru a te transpune în centrul unui univers auditiv sinonim cu o experiență, aproape de fiecare dată, unică. În ceea ce privește joasele, capitol la care am avut cele mai multe dubii, am testat două melodii cu bași particulari, Cruel de la Kacy Hill și Too Late de la Fink.

Nu doar că nu s-au reflectat în distorsiuni la niciun nivel al volumului, dar au stârnit un vibrato în aer pe care, cu siguranță, nu l-am mai auzit niciodată dintr-un soundbar fără subwoofer atașat. Nu trebuie să investești într-un difuzor dedicat de joase pentru Beosound Stage. De asta Bang & Olufsen nici nu încearcă să-ți vândă unul. Mai degrabă îți vibrează în discordanță mobila din casă sau un pix pe o noptieră, decât difuzoarele acestui soundbar.

În fiecare moment, sunetul este plin, amplu, complex și ordonat chiar și în haosul unor melodii mai agresive precum Living Dead Girl de la Rob Zombie sau Know Your Enemy de la Rage Against the Machine.

În ceea ce privește experiența cinematografică, am trăit alături de Bang & Olufsen Beosound Stage filmul The Equalizer 3 în 4K. Fiind o peliculă foarte agresivă, secvențele de luptă, din perspectivă audio, au fost redate fără cusur și în niciun moment nu am trăit cu impresia că nu vorbim de un sistem audio cu o serie stufoasă de difuzoare răspândite în fiecare colț al camerei. Fiecare detaliu părea efectiv amplasat într-un punct suspendat din camera ta.

Ce m-a încântat însă foarte mult a fost testul la volum mic, un alt aspect foarte important la un sistem audio de top. Nu de alta, dar nu vrei de fiecare dată să-ți frustrezi vecinii. Din construcție, indiferent de volum, Beosound Stage pune accent pe canalul central, vocea personajelor. Nu te lasă să fii distras sau să ratezi o linie de dialog. Am văzut de exemplu cel mai recent episod din Last Week Tonight cu John Oliver și, deși tropote de aplauze te învăluie într-un mod credibil în multe momente ale episodului, vocea prezentatorului pare să troneze undeva în fața ochilor și în niciun moment nu este copleșită de complexitate ambianței. Același sentiment l-am trăit și în cazul lui Denzel Washington în Equalizer. Independent de ce se întâmplă pe ecran sau în cameră, fiecare cuvânt din vocea parcă de bariton a actorului din rolul principal reverbera în cameră precis și eficient.

În final, Bang & Olufsen Beosound Stage este o soluție deșteaptă, de ultimă generație, la o problemă de o sută de ani, calitatea sunetului. Dacă îți pasă de experiența audio la care te expui la final de zi pentru câteva melodii, un film sau un serial, investiția peste medie este una pe care puține companii fac o treabă la fel de bună precum danezi în a o justifica. Nimic nu este mai ușor decât să lauzi un gadget bun și, parcă, niciodată nu a fost mai adevărat această afirmație decât în cazului acestui soundbar. Multe boxe te fac să-ți dorești să-ți asculți muzica preferată din nou, dar Beosound Stage parcă te convinge că nu ți-ai auzit nici filmele favorite cum trebuie, cel puțin nu așa cum le-a gândit regizorul.

Bang & Olufsen Beosound Stage – montat pe perete