OpenAI și Elon Musk, în instanță: Ce au de-mpărțit cei care au fost odată parteneri de afaceri
OpenAI a ripostat către Elon Musk, care a dat în judecată compania ChatGPT săptămâna trecută pentru urmărirea profitului și abaterea de la misiunea sa originală non-profit.
Astfel, săptămâna aceasta, OpenAI a publicat mai multe dintre emailurile lui Musk din primele zile ale companiei, care par să arate că Musk recunoștea că OpenAI avea nevoie de o sumă considerabilă de bani pentru a finanța resursele incredibile de calcul necesare pentru ambițiile sale în domeniul IA.
Ce au de-mpărțit OpenAI și Musk
În aceste emailuri, unele părți fiind editate, Musk argumenta că firma nu avea, practic, nicio șansă de a construi o platformă de IA generativă de succes doar prin strângerea de bani, și că era necesar să găsească surse alternative de venituri pentru a supraviețui, conform CNN.
Într-un email din 22 noiembrie 2015 către CEO-ul Sam Altman, Musk, unul dintre cofondatorii OpenAI, a spus că firma avea nevoie să strângă mult mai mult de 100 de milioane de dolari pentru a „evita să fie fără speranță”. Musk a sugerat o angajare de finanțare de un miliard de dolari și a promis că va acoperi el costurile.
OpenAI a declarat marți seara într-o postare pe blog că Musk nu a respectat niciodată promisiunea, punând doar 45 de milioane de dolari în finanțare pentru OpenAI, în timp ce alți donatori au strâns 90 de milioane de dolari. Avocații lui Musk au refuzat să comenteze afirmațiile OpenAI.
Musk, într-un email din 1 februarie 2018, a spus executivilor companiei că singura cale de urmat pentru OpenAI era ca Tesla, compania sa de mașini electrice, să o cumpere. Compania a refuzat, iar Musk a părăsit OpenAI mai târziu în acel an.
În decembrie 2018, Musk i-a trimis un email lui Altman și altor executivi că OpenAI nu ar fi relevantă „fără o schimbare dramatică în execuție și resurse”.
„Este nevoie de miliarde de dolari pe an imediat sau să uităm de asta,” a scris Musk.
„Îmi pare rău să spun asta”.
OpenAI e dezamăgită de fondatorul Tesla
Executivii OpenAI au fost de acord. În 2019, ei au format OpenAI LP, o entitate cu scop lucrativ care există în cadrul structurii companiei mai mari. Această companie cu scop lucrativ a transformat OpenAI din fără valoare într-o evaluare de 90 de miliarde de dolari în doar câțiva ani – și lui Altman i se atribuie în mare măsură planul și cheia succesului companiei.
Microsoft s-a angajat ulterior să investească 13 miliarde de dolari într-un parteneriat strâns cu OpenAI.
Plângerea lui Musk, depusă săptămâna trecută în instanța de stat din California, a spus că compania și parteneriatul său cu Microsoft au încălcat cartea fondatoare a OpenAI, reprezentând o încălcare a contractului. Musk cere un proces cu jurat și ca firma, Altman și cofondatorul Greg Brockman să returneze profitul pe care l-au primit din afacere.
OpenAI a fost fondată ca o verificare a ceea ce fondatorii credeau că este o amenințare gravă pe care inteligența artificială generativă, sau AGI, o prezintă pentru omenire. Compania a creat un consiliu de supraveghere pentru a revizui orice produs creat de companie, iar codul produselor sale a fost făcut public.
Compania a spus în postarea sa pe blog că nu s-a abătut de la misiunea sa și că va acționa pentru respingerea tuturor acuzațiilor lui Musk. Ea a spus că tehnologia sa este larg disponibilă și îmbunătățește viața oamenilor, în timp ce compania continuă să se angajeze pentru siguranța produselor sale.
„Suntem triști că s-a ajuns aici cu cineva pe care l-am admirat profund – cineva care ne-a inspirat să ne propunem obiective mai mari, apoi ne-a spus că vom eșua, a continuat ca un competitor și apoi ne-a dat în judecată când am început să facem progrese semnificative către misiunea OpenAI fără el,” a spus compania în postarea sa de pe blog.