Tehnologie

ONU avertizează că implanturile cerebrale alimentate cu inteligență artificială ar putea spiona gândurile noastre cele mai profunde

Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează asupra implanturilor cerebrale alimentate cu inteligență artificială.

„Suntem pe calea către o lume în care algoritmii ne vor permite să decodificăm procesele mentale ale oamenilor”, spune ONU.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a tras un semnal de alarmă asupra neurotehnologiei, avertizând că avansarea acesteia în „viteza deformată”, catalizată de inteligența artificială, reprezintă o amenințare la adresa drepturilor omului și a confidențialității mintale, relatează Agence France-Presse.

Inteligența artificială ne invadează intimitatea

Ca răspuns, UNESCO va dezvolta un „cadru etic” pentru a aborda potențialele preocupări legate de drepturile omului ridicate de neurotech, a declarat recent la o conferință internațională la Paris.

„Suntem pe calea către o lume în care algoritmii ne vor permite să decodificăm procesele mentale ale oamenilor și să manipulăm direct mecanismele creierului care stau la baza intențiilor, emoțiilor și deciziilor lor”, a declarat Gabriela Ramos, director general adjunct al științelor sociale și umane UNESCO.

Neurotehnologia descrie dispozitivele electronice care se conectează cu creierul sau sistemul nervos, cum ar fi interfețele computer-creier, cunoscute și sub numele de implanturi cerebrale și scanările creierului.

De obicei, tehnologia a fost rezervată pentru mai multe scopuri medicale, cum ar fi ajutarea persoanelor paralizate să se miște din nou sau să-și recapete vederea sau auzul.

Dar progresele recente au dat experților o intrigă asupra potențialului său invaziv. Un studiu cu implicații categoric distopice a reușit să combine cu succes utilizarea unui model de limbaj mare AI cu o scanare RMN funcțională a creierului, pentru a citi literalmente gândurile oamenilor și a le explica în cuvinte.

Este încă devreme pentru acest pas, dar aceste progrese nu ar fi posibile fără inteligența artificială, care poate fi folosită pentru a ajuta la procesarea datelor despre creier la ritmuri uimitoare, iar asta i-a îngrijorat pe experți că ne-am putea afla în pragul unor noi preocupări sumbre privind confidențialitatea.