Tehnologie

Oamenii de știință au creat un implant pentru coloană ce poate face un pacient care suferă de Parkinson să meargă fără probleme: Cum funcționează

Implantul în coloană îi permite unui pacient cu Parkinson să meargă kilometri întregi. Înainte de asta, nu putea să meargă fără să cadă frecvent.

O nouă speranță pentru bolnavii de Parkinson

Un pacient cu Parkinson poate merge acum șase kilometri datorită unui implant care vizează măduva spinării. The Guardian scrie că bărbatul – „Marc” în vârstă de 62 de ani din Bordeaux, Franța – a dezvoltat tulburări severe de mobilitate din cauza bolii degenerative

„Practic nu mai puteam să merg fără să cad frecvent, de câteva ori pe zi”, a spus el într-un comunicat de presă care anunță descoperirea cercetătorilor.

„În unele situații, cum ar fi intrarea într-un lift, aș călca pe loc, ca și cum aș fi înghețat acolo. Purtarea implantului îmi permite să merg aproape normal, în timp ce echipa de cercetare urmărește un studiu clinic complet”, adauga el.

Vezi și: Senzația că te urmărește cineva, semn că poți dezvolta boala Parkinson. Explicația cercetătorilor

Vezi și: Scanarea ochilor și legătura uimitoare cu boala Parkinson. Ce au descoperit cercetătorii, cu cât timp înainte poate fi diagnosticată

Marc a fost supus unei „proceduri neurochirurgicale de precizie” în urmă cu doi ani, la Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV), care a ajutat la facilitarea cercetării. Operația a prevăzut un câmp de electrozi plasat pe măduva spinării și un generator de impuls electric sub pielea abdomenului. Deși tratamentele convenționale Parkinson vizează adesea regiunile creierului afectate de pierderea neuronilor producători de dopamină, această abordare se concentrează, în schimb, pe zona coloanei vertebrale asociată cu activarea mușchilor picioarelor, pentru mers.

Cum funcționează implantul

Procedura a folosit o hartă personalizată a măduvei spinării lui Marc, identificând locațiile specifice care semnalează mișcările picioarelor. El poartă un senzor de mișcare pe fiecare picior care îi spune implantului că încearcă să meargă. Apoi, pornește și trimite impulsuri electrice neuronilor spinali vizați, adaptându-se la mișcarea lui în timp real.

„Ca răspuns la stimularea precisă a măduvei spinării lombare, am observat pentru prima dată îmbunătățiri remarcabile ale deficitelor de mers din cauza bolii Parkinson”, a declarat supervizorul proiectului Jocelyne Bloch, profesor și neurochirurg la spitalul Universitar CHUV Lausanne.

„Cred cu adevărat că aceste rezultate deschid perspective realiste pentru a dezvolta un tratament”.

Vezi și: ”Hormonul fericirii”, responsabil de boala Parkinson. Legătura fascinantă descoperită de cercetători

Pacientul spune că ar putea merge practic normal după câteva săptămâni. Acum îl poartă în jur de opt ore pe zi, stingându-l doar când doarme sau când se întinde o vreme: „Pornesc stimularea dimineața și o opresc seara. Acest lucru îmi permite să merg mai bine și să mă stabilizez. În acest moment, nici măcar nu îmi mai este frică de scări. În fiecare duminică merg la lac și merg în jur de șase kilometri. Este incredibil”.